banner-image

Velika zainteresovanost za IPARD u Kanjiži i okolini

Informativno predavanje o raspisanom konkursu za korišćenje sredstava iz programa IPARD II, za poljoprivredne proizvođače iz Kanjiže i okoline organizovali su Savez agrarnih udruženja Vojvodine, Agrarna unija opštine Kanjiža i lokalna samouprava opštine Kanjiža, uz učešće istaknutih zvaničnika. Interesovanje je bilo izuzetno, pa je velika sala Skupštine opštine Kanjiža bila pretesna.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas istakao je da su programom IPARD izdvojena značajna sredstva EU izdvojena za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj, kojim su obuhvaćeni svi sektori agrara, od proizvodnje mleka, voća, povrća i ratarske proizvodnje.

– Bitna su sredstva koja mogu da se ostvare za unapređenje i razvoj poljoprivrednih gazdinstava, zbog toga je važno da nosioce poljoprivrednih gazdinstava edukujemo. Bespovratna sredstva koja gazdinstva mogu da ostvare su uglavnom 60 posto i naviše u zavisnosti od prirode proizvodnje i sektora u kome se aplicira, ali još bitnije od procenta tih sredstava da sve zainteresovane poljoprivrednike upoznamo sa mogućnostima koje su im ponuđene, da bi što veći obim tih sredstava i što kvalitetnije mogli da iskoriste – naglasio je Juhas.

On je dodao da je krajnji rezultat najbitniji, da iz ovog pretpristupnog fonda EU poljoprivredna gazdinstva iskoristi što više bespovratnih sredstava, kako bi razvijali gazdinstva i proizvodnju i bili konkurentni na tržištu.

– Radimo na tome da edukujemo poljoprivrednu savetodavnu službu, predstavnike lokalnih samouprava, a na skupu u Kanjiži i sličnim skupovima koji se organizuju prisutni su savetodavci saveza agrarnih udruženja Vojvodine koji su prisutni na terenu sa poljoprivrednicima, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Ministarstva poljoprivrede. Mislim da ovako udruženim snagama ćemo moći da napravimo najbolje edukacije, najbolju klimu da stepen znanja poljoprivrednika podignemo na viši nivo kako bi oni mogli da bolje i uspešnije apliciraju za sredstva IPARD programa – kaže Juhas.

Pored mogućnosti koje se pružaju za korišćenje sredstava iz programa IPARD II, na predavanju u Kanjiži poljoprivrednici su upoznati i o mogućnostima korišćenja podsticajnih sredstava koje se ove godine obezbeđuju iz pokrajinske i državne kase.

I. Nađ