banner-image

Evropa beleži rast izvoza gotovo svih poljoprivrenih proizvoda

Evropska komisija objavila je izveštaj u kojem se navodi da je vrednost mesečnog izvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU porasla za milijardu evra u periodu između novembra 2016. i novembra 2017. godine i trrenutno iznosi 12,7 milijardi evra. U isto vreme EU uvozi poljoprivredne proizvode  u vrednosti od 10 milijardi evra što znači da je izvoz ovih proizvoda mesečno veći za 2,7 milijardi od uvoza.

Najveći rasti izvoza zabeležen je u novembru 2017. godine kada je porastao za 125 miliona evra. Izvoz šećera porastao je za 79 miliona u poređenju s novembrom 2016. godine, dok je izvoz alkoholnih pićaporastao za 71 milion evra.

U isto vreme EU beleži veliki pad izvoza žitarica koji je na godišenjem nivou manji za 29 odsto, odnosno za 1,7 milijardi evra. Slična situacija je i kada je u pitanju izvoz svinjetine koji je na godišnjem nivou  manji za devet odsto, odnosno za 47 miliona evra.

Najveći rast izvoza EU beleži na tržištima SAD, Rusije i Azije. Prodaja na tržištu SAD porasla je za sedam odsto, a u Rusiju za 17 odsto. Kada je u pitanju Azija, izvoz u Kinu porastao je za šest odsto, u Japan za 12, a u Koreju za 17 odsto.

Agrosmart