banner-image

Imovina Graničara iz Gakova ima nove vlasnike povezane sa SNS

Imovina nekadašnjeg poljoprivrednog giganta Graničar iz Gakova ponovo je, od uvođenja stečaja, promenila vlasnike, a dobro pozicionirane oranice sa brojnim objektima podelila su privatna lica i  preduzeća povezana sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim funkcionerima Srpske napredne stranke, otkriva Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preduzeće SCOM Vladimira Vrbaškog, kojeg su u Gakovu pominjali kao “kooperanta sa jakom političkom zaleđinom”, povuklo se iz imovine Graničara. Umesto njega u katastarskoj evidenciji kao novi vlasnici pojavili su se Ivan Bojović, partner poslanice SNS-a u Skupštini Srbije Marije Obradović, koja je ujedno i potpredsednica SNS, zatim Dragana Potpara, poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine, Stefan Videkanjić, bratanac predsednika opštine Kula Perice Videkanjića (SNS), o čijim poslovima je VOICE već pisao, kao i preduzeća u vlasništvu advokata Tomislava Višnjića koji se proslavio kao branilac optuženih za ratne zločine pred Tribunalom u Hagu, utvrdio je VOICE proverom parcela i ranijeg popisa imovine Graničara ad u stečaju.

Na zvanično pitanje o vlasničkim promenama na nekadašnjim Graničarevim parcelama iz somborske službe Republičkog geodetskog zavoda od VOICE-a je traženo da opravda “pravni interes”?! Da su podaci o onima koji su se u katastru upisali kao vlasnici zemlje i objekata propalih poljoprivrednih giganata u Vojvodini – tajna, potvrdio je i poslednji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, kome već tri godine nadležne institucije tvrde da ne poseduju ove podatke ili ih proglašavaju poslovnom tajnom.

“Nedostavljanje podataka o površini i svojini na poljoprivrednom zemljištu, uz obrazloženje da su tajni i da ih institucije ne poseduju, nisu prihvatljivi, već upućuju na zaključak da njihova netransparentnost stvara sumnju na korupciju i zlouptrebe”, navodi se u izveštaju Saveta objavljenog 27. decembra 2017. godine.

Sumnjivi prepisi u katastru

Krajem decembra prošle godine u somborskoj katastarskoj službi, pod nejasnim okolnostima, upisana su dva nova vlasnika na jednoj od nekadašnjih uprava Graničara u Rastini, saznaje VOICE iz dobro obaveštenih izvora. Osim Stefana Videkanjića, bratanca predsednika opštine Kula i vlasnika većeg dela kompleksa objekata na parceli 765, koji se na sajtu Geosrbija još uvek vode kao uprava Graničara, kao vlasnici upisani su Dragana Potpara iz Kule i Ivan Bojović iz Beograda.

Kako je VOICE već pisao, Perica Videkanjić je već ranije sumnjivo stečenu imovinu, od stupanja na čelo SNS-a, upisivao na najbliže srodnike, među njima i na bratanca Stefana. Protiv Videkanjića Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je inicijativu za razrešenje, pisao je nedavno VOICE.

Videkanjića sa Potparom vezuje Srpska napredna stranka u Kuli. Videkanjić je nakon izbora 2016. godine izabran za predsednika opštine, a Dragana Potpara je postala poslanica SNS-a u Skupštini Vojvodine. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Potpara je zaposlena u opštinskoj upravi u Kuli. Agenciji je prijavila ukupna primanja od oko 100 hiljada dinara.

O identitetu Ivana Bojovića i vezi sa SNS-om ne postoje javno dostupni podaci, međutim, kako je VOICE potvrdio iz više izvora, u pitanju je partner Marije Obradović, republičke “naprednjaka” i potpredsednice SNS-a od osnivanja ove stranke. Bojović je zaposlen u Agenciji za bezbednost saobraćaja, o čemu svedoče medijski napisi u kojima je predstavljen kao tehnički sekretar te agencije. I Marija Obradović i Ivan Bojović su iz Kraljeva.

Iz Kraljeva je i Perica Jovanović, novi vlasnik “Farme Gakovo”, nekada  “Farm and Land”Vladimira Vrbaškog koje je “niklo” na govedarskoj farmi Graničara 2015. godine, nekoliko meseci pred uvođenje stečaja u ovom preduzeću. Dobra pozicija i stočni fond omogućili su ovom preduzeću da ostvari pravo prečeg zakupa državnih oranica u gakovačkom ataru. Tokom prošle godine, preduzeće je promenilo ime, sedište, vlasnika. “Farm and Land” preimenovano je u “Farma Gakovo”, sedište je iz Feketića izmešteno u Suboticu, a umesto mreže preduzeća Vladimira Vrbaškog, Graničarevu farmu sada poseduje Perica Jovanović iz Kraljeva.

Među vlasnicima Graničareve imovine i branilac haških optuženika

Proverom katastarskih parcela, VOICE je otkrio da “Farma Gakovo” doo u gakovačkom ataru, sada deli vlasništvo sa nepoznatom “LTM Animal trade” sa sedištem u Zmajevu pored Vrbasa.

Većinski vlasnik “LTM animal trade”  je Tomislav Višnjić, advokat iz Beograda, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Višnjić je domaćoj javnosti poznatiji kao advokat i branilac brojnih optuženika za ratne zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom, među kojima je najpoznatiji general Ojdanić. Da su haški branilac i vlasnik preduzeća za uzgoj konja ista osoba, osim podataka Agencije za privredne registre, svedoči i Višnjićev FB nalog.

Među novim vlasnicima Graničareve imovine je i subotičko preduzeće “Veglia Borletti”. Ovo preduzeće je u takođe u avgustu 2017. godine promenilo i delatnost i vlasničku strukturu.

Od “pretežnih usluga u saobraćaju” preduzeće je registrovano za “gajenje žita”. Umesto Dejana Nikolića i Duška Maslovare novi vlasnik preduzeća “Veglia Borletti” postao je Predrag Unkovič, državljanin Slovačke. U vlasništvu ovog preduzeća su nekada Graničareve parcele u Rančevu i Gakovu. Dok je Unkovič široj javnosti potpuno nepoznat, jedan od od prethodnih vlasnika “Veglie Borletti”- jeste, otkriva VOICE.

Poređenjem ličnih podataka iz APR-a i javno dostupnih informacija, jedan od bivših vlasnika subotičkog preduzeća je Duško Maslovara. Maslovara je nekadašnji pripadnik srpske paravojne jedinice “Šiltovi”, osumnjičen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1991. godine u Glini. Maslovaru je 2008. godine Grčka po međunarodnoj poternici izručila Hrvatskoj. Postupak je zbog nedostatka dokaza obustavljen, a Maslovara pušten na slobodu.

Kako je pod starateljstvom države – gigant postao “bezemljaš”

Od uvođenja stečaja u Graničaru u martu 2016. godine na sajtu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika nije objavljen nijedan javni izveštaj. U popisu imovine stečajnog dužnika na sajtu Agencije neprecizno je nabrojano 300 objekata. Nije oglašena nijedna prodaja, a likvidaciona vrednost je – nula.

Da je gakovačko preduzeće zapravo “bezemljaš” čiju su imovinu pre uvođenja stečaja preuzela preduzeća Vladimira Vrbaškog – otkrio je VOICE 2016. godine poređenjem imovinske karte preduzeća iz 2011. godine, kada je po odluci Vlade pokrenuto restrukturiranje, i aktuelnog stanja u evidenciji katastra.

“Graničar Gakovo raspolaže sa 135 hektara, 20 ari i 49 metara kvadratnih zemljišta”, navodi se u godišnjem izveštaju Graničara za 2011. Više stotina poljoprivrednih objekata (farme, preradni centri, hangari, silosi i radnički stanovi) u Somboru, Gakovu i Rastini koji su predstavljali osnov da Greaničar koristi preko 4.000 hetara državnih oranica prešli su u vlasništvo firme SCOM, matične firme u poslovnoj mreži Vladimira Vrbaškog. U mreži preduzeća je i Best Seed Producer, sa kojim je gakovačko preduzeće imalo sumnjivi poslovni aranžman o zajedničkoj proizvodnji na koji su ukazivali nezavisni revizori, ali i sami radnici. Dokumentacija koja ukazuje na nezakonite i sumnjive poslove poslata je UBPOK-u 2014. godine.

Kada je početkom 2016. godine u gakovačkom ataru izbio sukob između paora i radnika Graničara oko uzurpacije državnog poljoprivrednog zemljišta, imovina Graničara već je prešla u privatne ruke, a polovina državnih oranica koje je dobio Graničar već je bila uzorana. Na pitanje “ko je zapravo uzurpator” akteri sukoba su imenovali “nekog čije ime ne žele da spominju jer ima jaku zaleđinu”.

Veze od Gakova do Beograda preko partijskih i “sportskih veza”

Stečaj u Graničaru uveden je u martu 2016. godine, a upravnika je postavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika na čelu sa Danijelom Vazurom. Ime Danijele Vazure su pojedini mediji, od samog imenovanja 2015. godine po odluci Vlade Srbije, dovodili u vezu sa brojnim aferama. Među njima i ona da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika bez tendera na čijem je čelu Vazura dodelila poslove obezbeđenja agenciji koja je istovremeno radila za FK Partizan i kao lično obezbeđenje njenog  rođenog brata Miloša Vazure, kontroverznog direktora FK Partizan.

U Upravnom odboru ovog kluba od 2014. do 2016. godine sedeo je i Vladimir Vrbaški, biznismen iz Vrbasa, vlasnik preduzeća koja je kao kooperant Graničara pred uvođenje stečaja preuzelo gotovo kompletnu imovinu gakovačkog preduzeća. U Upravni odbor FK Partizan Vrbaški je izabran kao jedan od sponzora kluba.

Marihuana na Graničarevim oranicama 

Gakovački Graničar dospeo je u žižu javnosti 18. januara ove godine kada je u zajedničkoj akciji PU Sombor i žandarmerije u gakovačkom ataru otkrivena laboratorija marihuane.

“Graničar” iz Gakova je bilo nekada uzorno poljoprivredno preduzeće koje je imalo 400 krava muzara, 200 krmača, 2.000 tovljenika i 10.000 koka nosilja, ali su ga posle neuspele privatizacije, pljačakali mnogi vojvođanski “biznismeni”, javio je RTV, uz napomenu da je vlasništvo farme – nepoznato, kao i da je zaplenjena “velika količina materijala”.

Izvor. VOICE