banner-image

Zvanične analize mleka iz Nacionalne laboratorije tek u aprilu

Izgradnja Nacionalne laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka počela je 2004. godine novcem iz evropskih fondova, opremanje je završeno 2015. godine, a sa radom je počela tek pre desetak dana, preneo je RTS.

Međutim, iako su počele da se rade analize mleka u ovoj laboratoriji, zvanični rezultati se još uvek ne izdaju jer njen rad mora u potpunosti da se uskladi sa kvalitetom i nivoom rada u svetskim akreditovanim laboratorijama.

Kako zvaničnici navode u ovom trenutku radi se monitoring sirovog mleka na teritoriji Srbije da bi se stekao uvid kakvo je stanje na terenu i kako bi se stvorili neophodni preduslovi za akreditaciju.

Na osnovu analiza proizvođači će moći da dobiju smernice kako da poprave kvalitet sirovine. Kada laboratorija bude akreditovana na osnovu analiza isplaćivaće se premije, jer, kako se navodi ne može imati istu cenu mleko koje je različite klase, odnosno premija mora da bude primerena klasi.

Očekuje se da će u aprilu uporediti rezultati ove laboratorije sa nalazima akreditovanih laboratorija u inostranstvu. Takođe treba da se provere uslovi rada, stručnost zaposlenih  i metode analiza.