banner-image

Senta dala bespovratnu pomoć za 1.220 gazdinstava

Bespovratna sredstva registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima iz Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Senta za prošlu godinu dodeljena su za podsticanje primarne proizvodnje u ratarstvu i povrtarstvu, govedarstvu, svinjarstvu, ovčartsvu i pčelartsvu.

Raspodeljeno je oko 18 miliona dinara za 1.220 proizvođača, što je po parama i broju korisnika najznačajnija podrška koju su poljoprivrednim gazdinstvima izdvojile iz svoje kase lokalne samouprave u regionu severnog Potisja.

 

Veliku štetu na kukuruzu imali su potiski ratari prošle godine, foto I. Nađ

 

                                       Većini ratara po 12.000 dinara

Ipak, po raspodeljenim sredstvima moglo bi se zaključiti da je većini poljoprivrednih gazdinstava bespovratna podrška samo simbolična nadoknada delića troškova koji ulažu u proizvodnju. 

Međutim, iluzorno je očekivati da u opštinskoj kasi bude toliko para da se ublaže paorske muke.

Za podsticanje ratarske i povrtarske proizvodnje bilo je 1.016 prijava, a oko 11 miliona dinara raspodeljeno je na 925 gazdinstava, njih 36 je ispunilo uslove ali nije bilo dovoljno para, a 55 je priložilo nekompletnu dokumentaciju.

Većina poljoprivrednika koja se bavi ratarstvom i povrtarstvom dobila je po 12.000 dinara, a ostali manje iznose, pri čemu su manja gazdinstva imala prednost u odnosu na one sa većim posedima.

 

 

Za stočare iz opštinske kase do 28.000 dinara

I stočarima pomoć bila neophodna – najviše dobili ovčari, foto: I. Nađ

Stočarima koji se bave mlečnim govedarstvom i svinjarstvom raspodeljeno je oko pet miliona dinara, a podršku je dobio 241 stočar, pri čemu je najveći iznos 28.000 dinara.

Kod sastavljene prioritetne liste najviše bodova su dobili stočari mlađi od 40 godina, a manji proizvođači su vrednovani i na osnovu broja članova poljoprivrednog gazdinstva, kao i na osnovu manjeg broja krava, tovnih svinja i krmača.   

Čini se da su najbolje prošli ovčari, kojima je raspoređeno 1,4 miliona dinara, a svih 40 koji su podneli prijave ispunili su uslove pa im je bespovratno dodeljeno po 35.000 dinara. Ovčarima su sredstva dodeljena za pokriće troškova nabavke kvalitetnih rasnih ovnova radi poboljšanja, odnosno očuvanja osobina ovih domaćih životinja vodeći računa o njihovoj vitalnosti na području opštine

Pčelarima su podsticajna sredstva dodeljena za subvencionisanje dela troškova kupovine visoko kvalitetnih matica i pčelinjih društava, nabavku novih košnica i nove opreme za pčelartsvo. Od pristiglih 30 prijava tri pčelara nisu ispunjavala uslove.

Subvencije je ostvarilo 14 pčelara u ukupnom iznosu od 487.426 dinara.

Dest pčelara dobilo je po 35.000 dinara, a četvorica nešto manji iznos. I kod pčelara najviše su vrednovani mlađi od 40 godina i oni sa manjim brojem košnica.

Irena Nađ