banner-image

Vinogradari i vinari dobili svoj smer

Univerzitet u Novom Sadu upisuje prvu generaciju studenata na novi akreditovani program master akademskih studija Vinogradarstvo i vinarstvo.

Kako je najavljeno, studijski program će biti realizovan u okviru Centra za strategijske i napredne studije Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Tehnološkim i Poljoprivrednim fakultetom, a u nastavu će biti uključeni i profesori sa više vodećih stranih univerziteta u toj oblasti.

Nadležni sa Novosadskog univerziteta objašnjavaju da će novi studijski program trajati tri semestra te da će, pored teorijskih, studenti tokom studija imati proliku da steknu praktična znanja i iskustva.

– Nastava će biti realizovana u savremeno opremljenim multimedijalnim učionicama u Rektoratu univerziteta, dok će se vežbe i praktična nastava izvoditi u laboratorijama Tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta kao i na Oglednom dobru za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima – preciziraju nadležni sa Univerziteta u Novom Sadu.

U nastavu na novom smeru biće uključeni i profesori sa stranih univerziteta

Dodaju i da je svrha tog studijskog programa obrazovanje studenata za profesiju master vinogradarstva i vinarstva u skladu sa potrebama i razvojem društva i savremenih tendencija nauke.

– Svrha je obrazovanje kadrova da samostalno ili u timu vode i kontrolišu proizvodnju grožđa i vina, doprinose razvoju nauke, rešavaju teorijske i praktične probleme u oblasti vinogradarstva i vinarstva. Studijski program ima naglasak na produbljivanju znanja, sposobnosti i veština stečenih na osnovnim akademskim studijama – poručuju iz Novosadskog univerziteta uz napomenu da ovaj studijski program studentu obezbeđuje stručnost za rad u naučnoistraživačkim centrima, institutima i fakultetima, srednjim školama, odgovarajućim državnim institucijama (ministarstvo, inspekcije), u oblasti vinogradarstva i vinarstva.

Izvor:Blic