banner-image

Objavljen Vodič za IPARD

Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za agrarna plaćanja, objavili su Vodič za korisnike IPARD II programa. U vodiču za Meru 1, koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu gazdinstava objašnjeni su  ciljevi i namena IPARD II programa, kao i način korišćenja i uslovi za dobijanje sredstava, finansiranje projekata, te kontrola i potrebna dokumentacija za sprovođenje ove mere.

Kako se navodi u uvodnom delu, dat je osvrt na pitanja značajna za dobar odabir projekta i pravilno podnošenje zahteva za IPARD podsticaje. Autori su nastojali da doprinesu boljem razumevanju celog procesa, prava i obaveza onih koji konkurišu – od vremena objavljivanja javnog poziva, preko podnošenja zahteva za odobravanje projekta, kontrole na licu mesta, prijema rešenja o odobravanju projekta, realizacije investicije, pa sve do isplate podsticaja.

Dodaje se da se sva dodatna pitanja mogu uputiti Infocentru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Kontakt centru Uprave za agrarna plaćanja (u daljem tekstu UAP) – bilo putem telefona ili adrese elektonske pošte: +381 11 30 20 100,  +381 64 842 5078 ili [email protected].

Vodič u elektronskoj formi može se preuzeti sa zvanične internet stranice MPŠV (http://www.minpolj.gov.rs/ipard-program-2014-2020/) i UAP (http://uap.gov.rs/mera-1-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednih-gazdinstava/), dok su štampana izdanja dostupna u prostorijama UAP, kao i u Poljoprivredenim savetodavnim i stručnim službama Srbije i Poljoprivrednim stručnim službama AP Vojvodine.

Takođe, na internet stranici UAP mogu se pronaći i uputstva za prikupljanje određene dokumentacije, kao i propise koji definišu minimalne nacionalne uslove koji se odnose na zaštitu životne sredine i dobrobit životinja (http://uap.gov.rs/mera-1-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednih-gazdinstava/).

Naglašeno je da je vodič samo informativnog karaktera, a korisnici se upućuju na važeći Pravilnik o IPARD podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava („Službeni glasnik RS“ 84/2017 i 112/2017), kojim su propisana: lica koja ostvaruju pravo na IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u okviru IPARD programa za Republiku Srbiju za period 2014 – 2020. godine, iznos IPARD podsticaja, kao i uslovi, način i postupak sprovođenja IPARD programa za IPARD podsticaje. Pravilnik u elektronskoj formi možete preuzeti na zvaničnim internet stranicama MPŠV (http://www.minpolj.gov.rs/ipard-program-2014-2020/) i UAP (http://uap.gov.rs/mera-1-investicije-u-fizicku-imovinu-poljoprivrednih-gazdinstava/).

{download}123{/download}

{download}124{/download}

{download}125{/download}

{download}126{/download}

{download}127{/download}

{download}128{/download}

{download}129{/download}