banner-image

Otvorena hala Veletržnice Beograd za promet voća i povrća

Hala se prostire na 10.400 kvadratnih metara i izgrađena je u okviru projekta koji nosi naziv „Nacionalna veletržnica“. Upotrebnu dozvolu za halu Veletržnica Beograd je dobila 9. januara 2018. godine. Investicija je vredna 730 miliona dinara, a bilo je potrebno šest godina da ona bude izgrađena i opremljena. Hala ima 40 „boksova“, odnosno prodajnih mesta za poljoprivredne proizvođače, ppišu Novosti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, rekao je na otvaranju hale da će njena izgradnja znatno će poboljšati izvozne mogućnosti Beograda i Srbije kada se radi o veleprodaji voća i povrća. 

„Izgradnja ovog objekta je izuzetno važna, jer kroz ovu halu će prolaziti najveći deo voća i povrća za izvoz. Veletržnica Beograd je danas preduzeće za primer, pošto je profitabilna, stabilna i sposobna za investiranje. Građevinski radovi su urađeni po najvišim standardima, sa ulazno-izlaznom rampom i svim što je neophodno kako bi poljoprivredni proizvođači iz Beograda i cele Srbije, predstavili proizvode i prodavali ih, pre svega u inostranstvu“, kazao je Mali tokom obilska hale.

Novosti su izvetile da je nova hala klimatizovana, a da svaka od 40 poslovno–prodajnih jedinica ima po 200 metara kvadratnih prostora za izlaganje i skladištenje robe. Dodaje se da hala ima utovarno-istovarnu rampu, prostor za skladištenje robe, izložbeni prostor i kancelarije. Ispred hale nalazi se asfaltirani parking za 100 teških kamiona.

Vršilac dužnosti direktora Veletržnice Beograd Zoran Milošević, istakao je da je nova hala jedna od najsavremenijih hala u regionu sa centralnom klimom, toplotnim pumpama voda-vazduh, agregatom za napajanje i sopstvenom trafostanicom.

„Godišnji promet robe na Veletržnici se kreće oko 120.000 tona, a otvaranjem hale svakako se očekuje i porast prometa robe. Izgradnjom hale Veletržnica Beograd je uspela da završi prvu fazu projekta i za sada su u planu još dve hale. Hala za meso i ribu i hala za cveće. Redosled u izgradnji ostalih hala zavisiće i od potreba tržišta“, rekao je Milošević.

Agrosmart, Novosti