banner-image

Tako to rade Irci

Tokom januara meseca obično se analizraju rezultati iz prethodne godine i prave planovi za mesece koji dolaze. Prvi rezultati koji se odnose na izvoz živih životinja iz Republike Irske samo potvrđuju superiornost agrarnog sektora. Irski farmeri su prezadovoljni postignutim rezultatima, jer je u prethodnoj godini izvoz premašio 187.000 grla. Najveći kupci životinja koje potiču iz ove ostrvske države su Turska, EU i Severna Afrika.

Republika Irska, sa svojih 4,8 miliona stanovnika i površinom od oko 70.000 kvadratnih kilometara, iz godine u godinu privlači pažnju velikih poljoprivreda širom sveta, pre svega zbog izuzetne efikasnosti u proizvodnji hrane.

Iza uspeha, koji je evidentan u svim sektorima agrara, stoje odlično organizovana udruženja farmera. Napredna tehnologija i sistem permanentnog obrazovanja proizvođača hrane samo upotpunjuju gotovo savršenu sliku agrarne industrije Irske. Uloga državnih organa je da obezbede uslove za izvoz domaćih proizvoda i garantuju za njihov kvalitet i bezbednost.

Planovi za izvoz živih životinja u 2018. su veliki, jer očekuje se da će Irska izvesti za 100.000 grla više nego u prethodnoj godini i približiti se cifri od gotovo 300.000 izvezenih grla.
Optimizam nije bez osnove, jer su tokom 2017. značajno poboljšani transportni kapaciteti i logistika u irskim lukama. Osim toga, samo Turska je najavila kupovinu 100.000 krava i junadi za tov i klanje u 2018. godini. Turski zvaničnici su tek nedavno „otkrili“ Irsku kao izvor kvalitetnih životinja i genetskog materijala (semena bikova).

Treba očekivati da će i u narednim godinama Irska beležiti rast izvoza živih životinja, ali i mesa. Prošla godina je zapravo bila rekordna i za izvoznike mesa, jer su uspeli da plasiraju robu u vrednosti od 3,8 milijardi evra.

Irska je odličan primer kako se dobrom organizacijom, kvalitetom proizvoda i znanjem osvajaju inostrana tržišta i obezbeđuje dohodak koji garantuje budućnost poljoprivrednicima ove zemlje.

B.Berisavljević
Izvor:Poljoprivrednik