banner-image

Evropski konkurs za najbolju agrarnu inovaciju koju je osmislila žena

Udruženje evropskih poljoprivrednika Copa otvorilo je konkurs za  najbolju inovaciju u poljoprivredi čiji autor  je žena i pozvalo je žene farmere da konkurišu.

Ovogodišnji konkurs organizuje se pod nazivom “ Inovativna rešenja za održivost farmi“, a u obrazloženju konkursa navodi se da su žene farmeri lideri kada su  u pitanju inovacije u poslovanju u poljoprivredi.

U EU žene  predstvaljaju 42 odsto radne snage koja se angažuje u poljoprivrednoj proizvodnji, a vlasnice su 30 odsto farmi. One, kako se navodi, u velikoj meri doprinose ekonomičnijem, socijalno održivijem i poslovanju koje je više u skladu sa očuvanjem životne sredine. Takođe doprinose većoj raznovrsnosti života na selu primenom različitih inovativnih rešenja. One su spremnije da se uhvate u koštac sa izazovima u poljoprivredi i šumarstvu i iz njih ostvare benefite. Zadatak ovog konkursa je da  ukaže na ove dobre primer iz prakse i da ih nagradi.

Prijave na konkurs traju do 17. aprila, a svečana dodela nagrada biće organizovana od 15 do 18 oktobra u Briselu u okviru proslave Dana žena na selu.

S.K.