banner-image

Rusija počinje s proizvodnjom pamuka

Rusija započinje s uzgojem pamuka kako bi supstituirala uvoz ovog proizvoda te će ove godine njime biti zasejano hiljadu hektara, a potencijalne površine za uzgoj te kulture procjenjuju se na više od 200.000 hektara.

„Počinjemo s proizvodnjom pamuka. Za nas je to nešto novo, spremni smo i tehnološki opremljeni te će ove godine oko 1.000 hektara biti zasejano u okolini Astrahana i Volgograda“, rekao je u upravnik Zavoda za proizvodnju bilja, mehanizaciju i zaštitu bilja pri ruskom Ministarstvu poljoprivrede Petar Čekmarev na sveruskom agronomskom savetovanju. 

Po njegovim riječima, Rusija pamuk može zasejati na oko 200.000 hektara, a cilj je da se osiguraju dovoljne količine za domaće potrebe. Upozorio je da najveće rusko uvozno tržište pamuka, Uzbekistan, ubrzano razvija prerađivačke kapacitete, pa za tri godine Rusija više neće moći uvoziti pamuk iz te zemlje, jer ga jednostavno neće biti za izvoz.

Procenjuje se da su potrebe ruske industrije za sirovim pamukom lani iznosile 64,4 hiljade tona, a da će ove godine porasti na 68,2, a iduće na 71,1 hiljadu tona.

Izvor:SEEbiz