banner-image

U Staroj Moravici degustirala se 551 rakija i pihtije

Na Festivalu rakije i Pihtijadi koju su u Staroj Moravici organizovali Udruženje vinogradara i voćara “Rizling” i Kulturni centar “Adi Endre” učestvovao je rekordan broj proizvođača domaće prirodne rakije. Degustrirala se i ocenjivala 551 rakija proizvođača iz Srbije, Mađarske i Rumunije!

Stručni žiri imao je delikatan zadatak, a domaćini i organizatori su prezadovoljni što je degustacija u Staroj Moravici, iako organizovana tek četvrti put, po masovnosti nadmašila sve slične rakijade u Srbiji, pa i mnoge festivale koji imaju dužu tradiciju.

Arpad Fremond

Otvarajući festival potpredsednik Odbora za poljoprivredu Narodne Skupštine Srbije Arpad Fremond je naglasio da je i ova manifestacija primer da se od malog lokalnog može napraviti regionalni događaj, na kome proizvođači mogu da prikažu pa i prodaju svoje proizvode.

Predsednik Udruženja “Rizling” Atila Fabrik smatra da je odziv proizvođača domaće prirodne rakije bio tako masovan, verovatno jer sve više proizvođača želi da na ovaj način proveri kvalitet svojih proizvoda u odnosu na kolege iz okruženja, zato što kotizacija po uzorku nije bila skupa, a takođe i što su za najbolje proizvođače rakije i kulinare u spravljanju pihtija obezbeđene vredne nagrade – osam dvodnevnih boravaka za po dve osobe u Egeru u Mađarskoj!

Fabrik napominje da je na festivalu u Staroj Moravici dobro što se prilikom predaje uzoraka, rakija se odlaže u istovetne boce, dobija se kod za svaki uzorak, tako da prilikom ocenjivanja niko ne zna koje je čija rakija. 

Urucenje pehara pobedniku Jožefu Turucu

Pobednički pehar festivala osvojio je sa kruškovačom Jožef Turuc iz Bačke Topole. Turuc je pobedničku rakiju ispekao od stare sorte krušaka. Drugo mesto za šljivovicu pripalo je Ištvanu Molnaru iz Kupusine, a treće za lozovaču Arpadu Farkašu iz Mađarske. Nagrada za najbolju rakiju spravljenu u Staroj Moravici dobio je Atila Fabrik za rakiju od bundeve!

Bilo je dosta kvalitetnih rakija pa je stručni žiri na osnovu ocenjivanja dodelio 69 zlatnih medalja, 99 srebrnih i 151 bronzanu, a organizatori su još posebne nagrade dodelili za deset voćnih vrsta rakije. Posebna nagrada dodeljena je Ištvanu Bilickom iz Sente, koji je učestvovao sa 17 uzoraka rakije!

Uz degustrianje rakije u Staroj Moravici dobro se uklopila i prva Pihtijada, pa je u takmičenju za najbolje spravljen ovaj specijalitet na tradicionalan način, ali i po posebnim receptima, bilo 30 učesnika iz Stare Moravice, okolnih mesta i iz Mađarske. Predsednica Kulturnog centra “Adi Endre” Gabrijela Gogoljak ističe da je cilj manifestacije da se uključi i promoviše što više učesnika.

Nagrađeni za najukusnije pihtije

Pobednici u spravljanju pihtija su, na staromoravički način Tamaš Rigo, za tradicionalnu pihtiju Antun Brčić, za posebnu pihtiju Angela Bece, a za najuspešniju na Pihtijadi proglašena je Magdalena Nađ. Nagrada je dodeljivana i za najharmoničniju pihtiju koja je najbolje “pasovala” uz rakiju, a pripala je pripala Peteru Šuranjiju. Posebna nagrada za voćne pihtije dodeljene su Čabi Daroci i Eržebet Doža Boršoš.  

Na festivalu u Staroj Moravici degustirali su se takmičarske rakije i pihtije, ali i razni proizvodi sa ovog područja sa oznakom vojvođanskih lokalnih brendova, na čijoj afirmaciji se u poslednje vreme angažuje udruženje koje predvodi Andraš Menč iz Sente.    

I. Nađ