banner-image

Novac za tretman opasnog otpada se ne troši namenski

Država netransparetno troši novac od ekološkog poreza, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije i navelo da je državna administracija u poslednjih osam godina na račun eko takse naplatila ukupno 49,2 milijarde dinara, dok je za tretman 400.000 tona opasnog otpada isplaćeno samo 12,5 milijardi dinara.

Novac mora da se troši na tretman otpada ili ćemo se i dalje suočavati sa hiljadama tona skrivenog opasnog otpada, kao što je bio slučaj u Novom Sadu, Obrenovcu ili Apatinu, naveli su iz Udruženja reciklera.

Udruženje je uradilo analizu koja je pokazala da je od 2010. godine, zaključno sa 2017. godinom, evidentirano 411.409 tona otpada, od čega je naplaćeno više od 49 miliona dinara eko takse, dok je reciklerima isplaćeno, iz takse, oko 12 miliona dinara.

Od ukidanja Fonda 2012. godine, došlo je do poremećaja u isplati sredstava za tretman opasnog otpada, iako je to obaveza države. Nadamo se da će u narednom periodu doći do uspostavljanja isplate sredstava na kvartalnom nivou, u skladu sa prerađenim otpadom, saopštilo je udruženje.

– Politika „zagađivač plaća“ daje rezultate, ali je neophodna odlučna saradnja Ministarstva finansija i Ministarstva zaštite životne sredine, jer stabilno finansiranje zaštite životne sredine predstavlja i jedan od zahteva EU za otvaranje Poglavlja 27 – rekao je Vladimir Živaljević, predsednik Udruženja reciklera.

Izvor:eKapija