banner-image

Proizvodnja,potrošnja i izvoz meda se moraju povećati

Deseti jubilarni državni pčelarski sajam održan je na Beogradskom sajmu, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, otvarajući ovu manifestaciju, poručio da proizvodnja meda u našoj zemlji mora i može da bude veća, a samim tim i izvoz.

„Tu je odgovornost i na državi. Preduzeli smo važan korak u smislu carinskih stopa i uspeli da zaštitimo domaće proizvođače uvođenjem prelevmana na uvoz meda kako bi naše proizvode učinili konkurentnijim“, izjavio je Ljajić na Beogradskom sajmu.

Dodaje, međutim, da to sigurno nije dovoljno, ali da će podsticaji koje država daje i za nabavku opreme svakako učiniti domaće proizvođače daleko konkurentnijim u borbi sa žestokom konkurencijom.“Naše mogućnosti su veće zato što imamo kvalitetan med. Tu nismo subjektivni, jer i svetski stručnjaci govore o visokom kvalitetu našeg meda“, poručio je ministar.

Potrošnja na evropskom tržištu je ogromna, a EU čak 40 odsto potreba za medom pokriva uvozom, i to najvećim delom iz Kine. „Tu je naša šansa, proizvodnja meda mora da bude veća, jer je i potrošnja u EU veća“, istakao je Ljajić.

U Nemačkoj, potrošnja meda po glavi stanovnika se kreće oko četiri kilograma godišnje, dok je kod nas od 400 do 600 grama na godišnjem nivou, dodao je potpredsednik Vlade.
Najavio je reaktiviranje radne grupe koja će krenuti u odlučnu akciju borbe protiv falsifikata, a čiji će rad, na kraju, doneti rezultata i doprineti smanjenju netačnog deklarisanja i falsifikovanja proizvoda, što nanosi veliku štetu i proizvođačima i državi.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović, idejni tvorac sajma, rekao je da pčelarski savez počinje da gradi sopstveni pogon za plasman meda bez posrednika, koji će biti otvoren za javnost i u potpunosti pokriven kamerama. „Želimo punu transparentnost i da potrošači imaju poverenja u nas, jer je na tržištu dosta neispravnog meda“, izjavio je Živadinović.

Država je, prema njegovim rečima, na tom planu dosta uradila, a posebno poreska uprava koja je otkrila ogromne malverzacije u plasmanu meda. Iz SPOS-a poručuju da za izgradnju pogona imaju punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ali apeluju na organizovanje zajedničkih sastanaka sa inspekcijom kako bi se sprečila obmana potrošača zbog lažnog deklarisanja.

Ova manifestacija, kako navode iz SPOS-a, iz godine u godinu raste, a ove godine očekuje se rekordan broj izlagača i potrošača, nakon prošlogodišnjih 12.000 posetilaca.
Posetioci će imati priliku da prisustvuju brojnim seminarima, takmičenju u inovacijama iz oblasti pčelarenja, ali pre svega da isprobaju različite vrste meda. Oni koji se bave pčelarstvom na sajmu mogu kupiti opremu i repromaterijal po najpovoljnijim cenama.

Izvor:RTV