banner-image

Besplatan priručnik o bolesti kvrgave kože

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO izradila je praktični priručnik stočnoj bolesti – kvrgava koža, koji je od nedavno dostupan i na srpskom jeziku. Priručnik je namenjen veterinarima i olakšaće im postupanje u slučaju kada se sretnu sa ovom bolešću. Do sada je ovaj priručnik preveden na engleski, ruski, makedonski, turski i albanski, a uskoro će biti preveden na ukrajinski i rumunski jezik. 

Bolest kvrgave kože dosada je bila ograničena na pojavljivanje u rejonu  supsaharske Afrike, ali pre nekoliko gocina pojavila se i kod nas i tom prilikom su se veterinari po prvi put sreli s ovom bolešću.

U predgovoru ovog priručnika navodi se da usled značajnih gubitaka u prihodima pogođenih poljoprivrednika, bolest ima dramatične efekte na obezbeđenje sredstva za život u ruralnim sredinama koja u velikoj meri zavise od govedarstva. Posledice su takođe razorne na nacionalnom nivou, jer prisustvo bolesti direktno dovodi do striktnog ograničenja trgovine. Rizik od neposredne zaraze susednih zemalja je veoma visok.

Trenutno, veterinarske službe zaraženih i ugroženih država na Bliskom istoku i Evropi suočavaju se sa bolešću po prvi put. Zvanični veterinari, poljoprivrednici i svi drugi uključeni u lanac proizvodnje stoga nisu upoznati sa kliničkom slikom, putevima prenošenja i dostupnim mogućnostima prevencije i kontrole bolesti. Cilj ovog priručnika je popunjavanje ovih praznina, prvenstveno kod prve linije odbrane, tj. svih onih koji rade na terenu, i koji će se najverovatnije suočiti sa bolešću.

U priručniku se mogu naći informacije o  bolesti i njenim kliničkim znacima, prevenciji, prenošenju, postupcima u slučaju izbijanja zaraze, biosigurnosnim merama na gazdinstvu i slično. 

Kompletan priručnik može se preuzeti ovde.

(Agrosmart)