banner-image

Kompanije iz Srbije i ove godine na najvećem sajmu organskih proizvoda

          Biofah je već 29 godine vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda- prehrambenih, tekstilnih  i kozmetike, a već 9 godina je Nacionalna asocijacija “Serbia Organika” organizator zajedničkog nastupa srpskih proizvođača na ovom prestižnom sajmu organske proizvodnje. Ove godine, kao i prethodne dve, sajam se organizuje uz podršku Privredne komore Srbije i stranih donatora – nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, i  USAID.

         Na ovom sajmu posetioci  se mogu upoznati i sa najnovijim tehnologijama proizvodnje, preradnim linijama i raznim novim načinima pakovanja,  kao i inputima potrebnim za obavljanje ove proizvodnje, pa je od izuzetne važnosti za preduzeća i pojedince čija je delatnost organska proizvodnja. Zajedno sa Biofahom i ove godine održava se i Vivaness, Međunarodni sajam prirodne kozmetike.

         Sajam se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM) i tokom njega  se oblikuju i budući trendovi na organskom tržištu,  kao rezultat okupljanja predstavnika iz sfere politike, strukovnih udruženja, nevladinih organizacija, važnih ličnosti iz javnog mnjenja. Tadicionlano se tokom sva 4 dana trajanja sajma  održavaju konferencije, seminari i radionice koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i profesionalnog umeća među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora i sektora prirodne kozmetike.          

          Očekuje se da broj izlagača ispuni očekivanja iz prošle godine kada je preko 2.500 izlagača posetilo skoro 50.000 posetioca iz celog sveta. U sklopu sajma se sada već tradicionalno održava i Biofah Vivanes, međunarodni sajam prirodne kozmetike, a izlagači takođe imaju priliku da prijave svoj proizvod za najbolju inovaciju godine. U kokurenciji se mogu naći dobre ideje, najbolje sirovine, dizajn i materijal pakovanja proizvoda raznovrsnih namena.

Na nacionalnom štandu Srbije predstaviće se proizvodi 14 preduzeća sa širokim asortimanom proizvoda, od svežeg i zamrznutog voća i povrća do sušenih i prerađenih proizvoda.

Učesnici sajma koji će se  predstaviti na zajedničkom štandu u hali 4a, br. štanda 505  su :

”ALL NATURAL FOODS“ d.o.o. www.allnaturalfoods-organic.com iz Nove Pazove, se bavi bavi se sušenjem voća i proizvodnjom vosoko kvalitetnih sušenih kolutova od jabuke i kruške

”ECO MELE“ d.o.o. www.ecomele.com iz Beograda, se bavi otkupom i preradom samoniklog voća, preradom malina, kupina, borovnica, šljiva, jabuka i drugog voća u sušene, zamrznute proizvode, kao i u voćne piree i koncentrate.

„ECOAGRI  Serbia“ d.o.o. www.ecoagrri.rs iz Bele Crkve, se bavi proizvodnjom i preradom žitarica i industrijskog bilja na vlastitim poljoprivrednim površinama, skladištenjem i sušenjem žita i industrijskog bilja, kao i doradom semena strnih žita.Nastupaju  na domećem i strani tržištima i sa prepoznatljivom linijom brašna od velikog broja žitarica.

”JOVANJICA“ d.o.o. www.jovanjica.com sa sedištem u Beogradu, se bavi distribucijom i veleprodajom organske hrane, i jedan je od vodećih snabdevača domaćeg tržišta, pre svega organskog povrća (preko trideset vrsta), kao i gotovih proizvoda.Organska hrana se većim delom distribuira sa PG Predraga Koluvije iz Stare Pazove kao i sa drugih organskih gazdinstava koja su kooperanti.

”MONDI LAMEX” d.o.o. www.mondiserbia.rs iz Kraljeva je već više od 15 godina, kada je počeo sa poslovanjem kao Mondi Serbia, vodeći proizvođač i prerađivač organskog jagodičastog voća i voćnih pirea (maline, kupine, borovnice) iz tog dela Srbije.

”ZADRUGAR“ d.o.o. www.fruit.rs iz Ljubovije, se bavi otkupom, zamrzavanjem i preradom jagodičastog voća.Zadrugar je dugi niz godina jedan od vodećih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije, pre svega maline, kupine, višnje i šljive.

„SUNCOKRET“ d.o.o. www.granum.rs proizvodi iz Hajdukova je dugogodišnji vodeći domaći proizvođač proizvoda brenda Granum od uljarica, koštičavog voća i dr. Liniju organskih proizvoda čine hladno ceđena, nerafinisana ulja, namazi od uljarica i rogača, balzamiko voćna sirća, voćni barovi i slatki i slani krekeri. 

Pored ovih 7 učesnika na sajmu će se predstaviti i proizvodi još 7 kompanija (Flory d.o.o iz Kruševca, Timomed d.o.o iz Knjaževca,  Herba d.o.o iz Beograda,  Avis d.o.o iz Beograda, Baltik junior d.o.o iz Beograda, Elixir d.o.o iz Šapca, Olga Group doo iz Beograda),  sa svojim proizvodima: medom, linijom  hrane za bebe, lekovitim i začinskim biljem,  proizvodima od  žitaricama, povrćem, jagodastim voćem, proizvodima od origana.

Za dodatne informacije  posetite stranice udruženja  „Serbia Organika“,www.serbiaorganica.info