banner-image

Vojvođanski odgajivači pramenke dobijaju udruženje

Odgajivači ovaca rase pramenke u Vojvodini osnovaće uskoro svoju asocijaciju kako bi se lakše borili za svoja prava, odlučeno je danas na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu gde je po prvi put održan „Dan ovčara“.  Odgajivači pramenke kojih u Vojvodini ima dosta smatraju da su neopravdano zapostavljeni jer ove rase nema u odgajivačkom programu, pa samim tim ne ostvaruju državne subvencije. Stručnjaci Departmana za stočarstvo koji je organizovao skup pružili su punu podršku ovim odgajivačima i naglasili da će zajedno sa njima uticati na resorno ministarstvo da se  ovce ove rase umatiče, kao i da, dok se to ne desi, dobijaju sredstva po nekom drugom osnovu.

-Imamo  dosta kvalitetnih grla rase pramenka, ali ne možemo to da potvrdimo jer se ne prate parametri njihove proizvodnje. Postupak upisivanja ovih grla u matičnu knjigu dugo traje i zato ćemo se zalagati da se ovaj postupak skrati, rekla je prof. dr Snežana Trivunović, direktor Departmana i naglasila da je to moguće uraditi jedino putem asocijacije. Naglasila je i da je udruživanje važno ne samo za proizvođače ove, nego i ostalih rasa jer će na taj način ostvariti bolju pregovaračku poziciju, ali i sigurniji plasman svojih proizvoda.

Osim o ovoj temi na skupu se govorilo i o godišnjem sprovođenju programa mera kontrole najznačajnijih bolesti ovaca. Sa pravima i obavezama u ovom domenu stočare je upoznao dr Boban Đurić, šef odseka za epizootiologiju Uprave za veterinu.

O veštačkom osemenjavanju ovaca kao o meri kojom se najbrže postiže genetski napredak u stadu govorio je dr Aleksandar Milovanović sa novosadskog  Naučnog instituta za veterinarstvo.

Inače „Dan ovčara“ samo je jedan u nizu skupova koje će ovog meseca organizovati Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta. U utorak 13. održaće se Dan svinjara, 20.02 svoj dan imaće kozari, 23.02 okupiće se živinari, a na poslednjem u nizu skupu koji je planiran za 24.02. svoj dan imaće govedari.

Izvor:Poljoprivrednik