banner-image

Odgajivači svinja traže prestanak vakcinacije protiv kuge

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu danas je održan Dan svinjara. Ovaj skup, koji organizuje Departman za stočarstvo, drugi je u nizu stručni skup namenjen stočarima koji ova institucija organizuje ovog meseca. Proizvođači svinja imali su priliku da čuju brojne aktuelne teme, poput toga kakve konkurse će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu raspisati ove godine, kako  se upravlja farmom svinja, kako obezbediti najbolju ishranu za životinje, o važnosti udruživanja i sličnom.

Ipak, najveće interesvovanje farmera vladalo je za predavanje o iskorenjavanju klasične kuge svinja i mogućnosti prestanka vakcinacije protiv ove bolesti. Odgajivači svinja su se u najvećem broju izjasniili da su za to da se s vakcinacijom prestane odmah kako bi Srbija dobila status zemlje slobodne od ove bolesti, a samim  tim i mogućnost da izvozi žive životinje i meso ne teritoriju EU. To bi im, kako naglašavaju, puno pomoglo da izbegnu turbulencije koje se stalno dešavaju na domaćem tržištu.

Odgajivači su i za to da se počne s primenom ocene kvaliteta polutki na liniji klanja jer smatraju da će se na taj način više vrednovati rad onih koji proizvode kvalitetne tovljenike.

Po rečima dr Budimira Plavšića iz Uprave za veterinu resornog ministarstva, postoje mogućnosti za ukidanje vakcinacije, ali treba biti oprezan. Bolest se, naime, već osam godina nije pojavila, i to pre svega zahvaljujući vakcinaciji. Međutim, virus je i dalje prisutan u populaciji svinja u Srbiji i mogao bi da izazove bolest. Plavšić objašnjava da je, osim potpunog prestanka vakcinacije u čitavoj zemlji, moguće napraviti zone u kojima će se najpre prestati sa vakcinisanjnjem svinja. Zone slobodne od bolesti bi se polako širile dok čitava Srbija ne bi dobila ovaj status.

Sledeći skup stočara održaće se 20. februara, kada će se na Poljoprivrednom fakultetu okupiti odgajivači koza.

Izvor:Poljoprivrednik