banner-image

NAP Srbije najavljuje proteste zbog stanja u poljoprivredi

„Među članicama NAP Srbije i poljoprivrednicima prisutno je veliko nezadovoljstvo, koje smo spremni da iskažemo na protestima ukoliko Ministarstvo poljoprivrede u najkraćem roku ne odgovori na potrebe poljoprivrednika i time spreči dalju propast naših gazdinstava“, saopšila je NAP Srbija. 

Upravni odbor je poručio da Ministrstvo poljoprivrede treba više pažnje da obrati na poljoprivredna gazdinstva kojima je osnovna delatnost poljoprivreda i da sa poljoprivrednicima ostvari partnerski odnos na terenu, kako bi stekli bolji uvid u poslovanje i probleme sa kojima se suočava poljoprivreda u Srbiji.

Medju zaključcima sa satanka NAP Srbija je navela da bi, zbog slobodnog protoka robe na tržištu i povećanja konkurentosti srpskog poljoprivrednika, Vlada Srbije i Ministarstvo trebalo da povećaju subvencije, odnosno direktna davanja po hektaru, navodeći da je poznata činjenica da su „subvencije u zemljama u okruženju pet do šest puta veće nego u Srbiji“.

„Ministar poljoprivrede javno je obećao da ćemo u proleće 2018. godine imati regresirani dizel za poljoprivredu, a sada nam to obećavaju za jesenju sezonu, bez jasno iznetog plana o obuhvatu i mehanizmu subvencionisanja“, upozorio je Upravni odbor.

To udruženje je ocenilo i da su državne institucije već iskompromitovale kako sebe, tako i proces evropskih integracija, zbog problema na samom početku subvencionisanja poljoprivrede u Srbiji uz pomoć IPARD fondovaEvropskeunije. 

Javni poziv i pravilnik za IPARD izašao je 25. decembra 2017, a vodič tek 19. januara 2018, što znači da su se u toku poziva menjala pravila konkursa. To skraćuje vreme trajanja konkursa, poljoprivrednike dovodi u zabludu i kompromituje kako državne organe, tako i proces evropskih integracija u očima građana Srbije, a posebno poljoprivrednih proizvođača“, piše u saopštenju. 

Organizacija je dodala i da se državno poljoprivredno zemljište daje u zakup na period od jedne godine, usled čega dolazi do smanjenja agrotehničkih mera, gubi se plodored i nema predvidivosti u proizvodnji. 

Upravni odbor je zatražio da se državno poljoprivredno zemljište od sada daje u zakup na period od najmanje tri godine, a da se učešće na licitacijama za njega u prvom krugu omogući samo poljoprivrednim gazdinstvima „čiji su nosioci obveznici PIO fonda poljoprivrede i imaju izmirene obaveze po osnovu javnih prihoda“. 

U saopštenju se straži i ograničenje maksimuma površina koje poljoprivredna gazdinstva mogu da zakupe na 50 hektara, kako bi se dobio veći broj korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Samim tim bi pružili perspektivu i ekonomski ojačali mala poljoprivredna gazdinstva i mlade koji žele da počnu da se bave poljoprivredom“, Dodaje Upravni odbor NAP Srbije.

(Agrosmart)