banner-image

Organski proizvođači po nova znanja idu u Slovačku

Ova aktivnost realizuje se kako bi proizvođači, početnici u organskoj poljoprivredi, stekli znanja na osnovu iskustva farmera iz drugih zemalja i na osnovu prakse u Evropskoj uniji. Trening za mentore iz Srbije i drugih zemalja, učesnica u projektu  „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ (Social Inclusion and Empowerment of Youth Through Support to Development of LC in Eco production), finansiranog iz Višegradskog fonda (Visegrad Fund),  trajaće od 26. februara do 2. marta 2018.

Trening podrazumeva intezivne obuke mentora – organskih proizvođača iz tri zemlje, uključujući praktične zadatake. Takođe, biće predstavljen sektor organske proizvodnje u Slovačkoj i principi, politike i zakonodavni okvir koji se odnosi na ove vrstu poljoprivrede u Evropskoj uniji. Biće organizovane posete organskim gazdinstvima u mestima Hruby Šur i Lozorno,

Ovom stručnom skupu o organskoj proizvodnji prisustvovaće i mediji iz Srbije, specijalizovani za poljoprivredu, s obzirom na to da je jedan od ciljeva projekta i edukacija medija u ovoj oblasti.

Inače, jedan od najvažnijih rezultata projekta  je prenos iskustava i znanja zemalja V4 u oblasti organske proizvodnje mladima koji žele da počnu svoj posao u oblasti organske proizvodnje, ali i promocija i unapređenje uslova za bavljenje ovom proizvodnjom u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji, što će doprineti ruralnom razvoju i ostanku mladih u seoskim sredinama. Zalaganja za organsku proizvodnju nalaze se u pozitivnim ekonomskim efektima koji se ostvaruju na nivou viših prihoda i nižih troškova od konvencionalne proizvodnje bez obzira na ostvarivanje nižih prinosa. Otuda organska proizvodnja pored zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa ističe rast ekonomskih performansi i snage proizvođača a time direktno utiče na rast privredne aktivnosti u ruralnim područjima, što će se pozitivno odraziti na pitanje ostanka mladih na selu.

Nosilac projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ je Centar za organsku proizvodnju Selenča, a u njemu učestvuju i Regionalna razvojna agencija Senec Pezinok iz Slovačke (Regional Development Agency Senec Pezinok – RDA SP), Asocijacija regionalnih brendova iz Češke (Association of regional brands – ARB), Savez udruženja organskih proizvođača FBiH iz Bosne i Hercegovine (Federation of Associations of organic producers FB&H – FAOP),  Nacioalna agencija za ruralni razvoj iz Moldavije (National Agency for Rural Development, te Raba-Duna-Vag, evropska grupa za teritorijalnu saradnju iz Mađarske (Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation – RDV EGTC).

(Agrosmart)