banner-image

MOJE IMANJE za lakše poslovanje i uspešno gazdinstvo

Ni sadašnju, a kamoli buduću poljoprivredu nije moguće zamisliti bez primene informacionih tehnologija, a za svako gazdinstvo koje nastoji da bude uspešno, konkurentno, racionalno u troškovima i koje želi da ima pravu sliku stanja na imanju, neophodno je da započne sa elektronskom evidencijom poslovanja, odnosno knjigom polja i jednostavnim aplikacijama koje sve to omogućavaju.  

Najvažnije je da poljoprivrednici shvate koliko im upotreba informacionih tehnologija može doneti benefita u planiranju i realizaciji poslova, a potom da se okrenu programima i aplikacijama koje će im olakšati rad i omogućiti veći prihod.

Jedan od programa koji će već za koji dan moći da koriste je “Moje imanje”, čiji kreatori kažu da je izuzetno koristan, a lak za upravljanje i poljoprivrednicima koji nisu vični novim tehnologijama i koji su zbog toga od njih bežali.

-Radeći sa poljoprivrednim proizvođačima, zadrugama i svima koji imaju veze sa poljoprivredom uvideo sam mogućnost za njihov lakši rad, bolje snalaženje i upravljanje gazdinstvom i svojom ekonomijom. Ideja se rodila još 2011.godine, koja je bila jedna od boljih godina u poljoprivredi – priča za “Agrosmart” Aleksandar Kutlešić iz Banatskog Karlovca, idejni tvorac “Moga imanja”. – Dobra zarada je ponela veliki deo poljoprivrednih proizvođača južnog Banata da opuštenije pristupe investicijama. Neplansko trošenje je dovelo do nerealnih zaduživanja koja su, nažalost, u narednim godinama kod nekih dovela do propadanja u poljoprivredi pa čak i gubitka imanja. U želji da takve situacije sprečim, rešio sam da se angažujem u pomoći planiranja i organizacije proizvodnje.

Program i aplikacija “Moje imanje”  ​imaju zadatak da kroz menadžerske alate pomognu svim korisnicima da se bolje snalaze u vlastitoj proizvodnji, da imaju bolji, lakši i brži pregled svojih investicija i prihoda, objašnjava naš sagovornik.

Uz ovu aplikaciju moći će da bolje sagledaju zaradu u zavisnosti od kultura koje gaje, ulaganja u rad, kvaliteta zemljišta i ostalih parametara koji na njihovu zaradu utiču.

-Rad u aplikaciji je zamišljen da bude vrlo jednostavan i pristupačan svim kategorijama korisnika. Namenjena je prvenstveno poljoprivrednim gazdinstvima kojima je poljoprivredna proizvodnja primarna, koji od toga žive, ali će imati zadatak da olakša i manjim gazdinstvima rad i otvori mogućnosti za brži razvoj – naglašava Kutlešić.

Dodaje da, kada se jednom unesu osnovni podaci, oni ostaju upamćeni i jedina obaveza poljoprivrednih proizvođača je da unose svoje aktivnosti i utrošak materijala. Sve ostalo će aplikacija i program​ raditi za njih. Unos će moći da rade na licu mesta ali i posle završenih aktivnosti.

Osnovni oblik aplikacije “Moje imanje” će biti dostupan već i martu, ali u narednom periodu su u planu konstantna proširenja. Obrazac knjige polja će biti prilagođen zakonskim regulativama tako da će korisnici koji imaju obavezu vođenja knjiige polja imati formirane formulare.

Formular knjige polja neće biti jedini koji će biti ispunjen već će postojati i mnogi drugi obrasci za kojima će korisnici imati potrebu.

Pomenimo, program i aplikacija “Moje imanje” u prvoj fazi je prilagođena ratarima ali će se širiti na ostale grane poljoprivrede jer, kako kaže Kutlešić, cilj je da se pomogne svima koji imaju dodira sa poljoprivredom.

S. G.