banner-image

Banatski ratari ponovo upozoravaju na bojkot setve

Udruženja „Pančevački ratari“, Asocijacije „Agrarni forum“ Pančevo, Udruženja „Građanska neposlušnost“ Dolovo i Udruženja „Agrologistik“ uputili su obnovljen zahtev Vladi Republike Srbije u kojem zbog prošlogodišnje suše traže otpis  naknade za ovodnjavanje, kao i da se dizel gorivo za poljoprivredu oslobodi akcize.

U ponovljenom zahtevu upućen predsednici Vlade i ministarstvima poljoprivrde i finansija udruženja podsećaju:

 – Mi smo vam se prošle 2017. godine obratili  15. avgusta elektronskom poštom  i zatim 04. septembra direktnom predajom zahteva na pisarnici Vlade Srbije i pomenutih ministarstava, u ime dva, odnosno tri udruženja i asocijacija, u vezi elementarne nepogode – suše. Dobili smo pismeni odgovor iz kabineta predsednika Vlade R.Srbije da je naš dopis – zahtev prosleđen ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na dalju nadležnost  i da će nas resorno ministarstvo obavestiti o daljem postupanju po ovom predmetu.  Zatim je 22. septembra prošle godine održan sastanak u prostorijama ministarstva poljoprivrede sa predsednikom i zamenikom radne grupe Vlade Republike Srbije za predlaganje mera za otklanjanje posledica od suše. Mi smo tom prilikom predali analizu i usaglašene zahteve predsedniku i zameniku radne grupe.  Pismeni odgovor ministarstva poljoprivrede i drugih institucija na naš zahtev nismo dobili do današnjeg dana, a proteklo je 5 meseci .

– U međuvremenu nezvanično smo se sreli sa ministrom poljoprivrede i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu i tom prilikom porazgovarali o problematici ekstremne suše.  Zajednička sednica Vlada Republike Srbije i Vojvodine je održana 06. oktobra i tada su na konferenciji za štampu i medije objavljene odobrene mere za ublažavanje posledica ekstremne suše. Među objavljenim merama obeju Vlada nije odobren nijedan zahtev koji smo tražili ispred 3 udruženja i asocijacije poljoprivrednika, pre svega ratara, navodi se dalje u zahtevu.

Udruženje ,,Pančevački ratari’’ je zatim u samostalnom saopštenju za medije ocenilo da postoji nedostatak političke volje da se poljoprivrednici pravovremeno pomognu u jeku žetve i setve ozimih kultura kad im je pomoć države bila najpotrebnija. Razočarenje poljoprivrednika, posebno ratara je veliko pogotovo što ministar poljoprivrede već duže vreme javno najavljuje mere za nabavku jeftinijeg dizel goriva za poljoprivrednike, što je i nama obećao u oktobru prošle godine. Iz medija smo saznali da postoje i mere sa odloženim dejstvom koje se tiču naknade za odvodnjavanje i nabavke energenata za poljoprivrednike, ali nemamo nikakav pismeni  trag o obećanim merama sa odloženim dejstvom.

Pošto je proteklo bar 4 meseca po završetku jesenje žetve, smatramo da su Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije imali dovoljno vremena da u potpunosti sagledaju posledice ekstremne suše i elementarnih nepogoda iz 2017. godine  i zvanično objave i odobre mere sa odloženim dejstvom pred prolećne radove i prolećnu setvu 2018. godine.

Z A H T E V I:

1.Tražimo otpis iznosa naknade za odvodnjavanje do kraja 2016. godine, odnosno celokupne kamate i većeg dela osnovice koja prevazilazi stopu po tada važećem zakonu o vodama.

OBRAZLOŽENJE

Tokom novembra i decembra 2016. godine  počela su da stižu rešenja za naplatu naknade za odvodnjavanje retroaktivno za 2015. i 2016. godinu na osnovu uredbe Vlade Republike Srbije po stopama od 700,88 za poljoprivredno zemljište i 700,88×20 za građevinsko zemljište, što daleko prevazilazi zakonski okvir.

Pošto posedujemo 2 akta Pokrajinskog ombudsmana koji detaljno, na ukupno 10 stranica obrađuju ovu problematiku u vezi naknade za odvodnjavanje:

a) mišljenje

b) predlog za ocenjivanje zakonitosti opšteg akta – podnet Ustavnom sudu Srbije,

 još jednom ukazujemo na nezakonito postupanje u vezi obračuna naknade za odvodnjavanje, koja po prirodi predstavlja javnu dažbinu i utvrđuje da se na osnovu elemenata koji su zakonom definisani.

2. Da se dizel gorivo za poljoprivredu (agro-dizel)oslobodi celokupne akcize, koja sada iznosi 53 dinara za litar dizel goriva.

OBRAZLOŽENJE

 Poljoprivredna proizvodnja u uslovima  27-godišnjih velikih dispariteta cene, petogodišnjih depresivnih cena osnovnih ratarskih kultura od 40-60% i trogodišnje drastično umanjenih subvencija sa 14.000  dinara, na svega  4.000 dinara po hektaru, na svega 20 hektara po gazdinstvu, posle ekstremne suše 2017. godine, bez značajnije pomoći države  više ne može da se reprodukuje u trajno nerentabilnim uslovima poslovanja.

Egzistencija manjih, i većine srednjih poljoprivrednih gazdinstava je sasvim ugrožena u postojećim uslovima privređivanja do granice preživljavanja.

Smatramo da poljoprivredna proizvodnja i stvaraoci novih vrednosti trebaju biti oslobođeni plaćanja celokupnog iznosa akciza, jer ne pripadaju akciznom sektoru oporezivanja, kao ostala luksuzna roba, već  pripadaju proizvodnom sektoru, koji je u ovom trenutku ugrožen do same granice opstanka u proizvodnji.

Ranijih godina je postojao :

 a.) povraćaj akcija na dizel gorivo za poljoprivredu od strane Ministarstva finansija

 b.) Regres za dizel gorivo za poljoprivredna gazdinstva do 100 hektara u visini od 4.000 dinara po hektaru iz agrarnog budžeta  Ministarstva poljoprivrede.

Prvo je ukinut povraćaj akciza, a kasnije je ukinut i regres na dizel gorivo.Već  3  godine poljoprivrednici plaćaju punu cenu dizel goriva za proizvodnju koje je najskuplje u Evropi  i predstavlja najveći namet za poljoprivrednike, a posebno ratare, jer opterećuje  cenu koštanja osnovnih ratarskih proizvoda sa 30%. Napominjemo da je svuda u okruženju gorivo jeftinije za oko 30-40%. U mnogim zemljama postoji  takozvani ,,zeleni”  ili  ,,plavi“  dizel za poljoprivrednu proizvodnju, pa tako mora biti i kod nas u uslovima potpuno otvorenih granica. Dalja proizvodnja bez agro -dizela je ekonomski potpuno neopravdana i nemoguća , posle ekstremne prošlogodišnje suše i proizvođačkog sloma što se direktno odrazilo na finansijki krah većine ratara.

Neki poljoprivredni proizvođači-ratari su potpuno bankrotirali i više se nikad neće baviti ovom surovom delatnošću u našim uslovima. Mnogi se još uvek premišljaju šta će i kako će, jer još uvek iščekuju pomoć države i značajno umanjenje državnog nameta na osnovno pogonsko dizel gorivo, koje je opterećeno državnim nametima sa 55% na maloprodajnu cenu goriva. Akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, markiranje goriva, monitoring kvaliteta i PDV su sada opterećenje na svaki litar dizel goriva 80 dinara.

Pri ovakvoj materijalno – finansijskoj iscrpljenosti ratara usled trajno nerentabilne proizvodnje, ne može se obnoviti proizvodnja  ni na nivou proste reprodukcije  i mnogi će primeniti sistem tihog bojkota prolećne setve, što podrazumeva rigorozno  redukovanu obradu sa restriktivnom primenom agrotehničkih mera najvišeg stepena.

Ova  ,,godina plača’’,  kako je ratari doživljavaju biće prelomna za sudbine mnogih, a sadašnja državna vlast će biti odgovorna za egzistenciju mnogih manjih i većine srednjih poljoprivrednih gazdinstava, koji će u nepromenjenim uslovima trajno izgubiti status proizvođača i mogućnost da žive od svoga rada, što je i ustavna kategorija i obaveza svake države!