banner-image

Brisel konačno akreditovao Upravu za agrarna plaćanja

 

Uprava za agrarna plaćanja, institucija koja u Srbiji realizuje IPARD program namenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju, dobila je danas, 26. februara, akreditaciju Evropske komisije, saznaje Agrosmart.

To je bio uslov za povlačenje 175 miliona evra iz evropske kase namenjenih srpskoj poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na akreditaciju iz Brisela se dugo čekalo, međutim, iako smo pravo da koristimo IPARD program stekli još 2012. godine, kada je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, tek sada je Evropska komisija procenila da smo ispunili sve uslove i otklonili sve administrativne prepreke da bismo mogli da raspolažemo evropskim novcem.

Podsetimo, Uprava za agrarna plaćanja je već raspisala dva konkursa – za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme i za nabavku traktora i oni se danas završavaju. Ova institucija je imala pravo da raspiše te javne pozive i par meseci pre akreditacije ali tek je danas dobila zeleno svetlo iz Brisela. Da nije, investicije za koje je raspisala dva javna poziva finasirala bi iz sopstvenog budžeta, s obzirom na to da IPARD program funkcioniše po principu kofinansiranja, odnosno da budžet Srbije u tome učestvuje sa 25 odsto.

Prema informacijama Agrosmarta na konkurs za nabavku traktora stiglo je oko 160 zahteva, dok ih je za nabavku mehanizacije predato oko 60.

S. G.