banner-image

Srbija i Makedonija traže rešenje za problem sa brašnom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas telefonom sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčom Nikolovskim o načinima za rešenje problema otežanog izvoza brašna iz Srbije, kaže se u saopštenju koje je ovim povodom izdava Vlada.

Do razgovora je došlo nakon što je vlada u Skoplju promenila uvozne procedure i način izdavanja kontrolnih markica za uvoz brašna iz Srbije na makedonsko tržište.

Ljajić i Nikolovski su postigli saglasnost o tome da je neophodno što pre doći do obostrano prihvatljivog rešenja, na čemu će koordinirano raditi stručni timovi dva ministarstva, sve dok problem sa izvozom brašna iz Srbije u Makedoniju ne bude otklonjen.

Ljajić je s tim u vezi izrazio očekivanje da će problem biti rešen do kraja ove nedelje.

U razgovoru je istaknuto i da je u interesu privreda Srbije i Makedonije da se protok robe, ljudi u usluga odvija neometano, kao i da bi uvođenje bilo kakvih necarinskih barijera, mera i kontramera nanelo štetu robnoj razmeni dveju zemalja, koja raste iz godine u godinu.