banner-image

Inđija: U zakup 200 hektara zemljišta Marijanu Rističeviću?

Predlog odluke o davanju zemljišta u zakup su članovi Opštinskog veća u Inđiji utvrdili 10. januara 2018. godine, kada je pravni zastupnik kompanije “Aliquantum agro doo“ iz Inđije bio Stevan Došen iz Novih Karlovaca, rođen 1936. godine. Opozicija je negodovala i postavila pitanje “kako će čovek od 82 godine sprovesti investicioni plan od 30 godina?”

Međutim, na dan održavanja sednice Skupštine opštine Inđija (14. februar 2018. godine), na kojoj je podržana odluka, direktor “Aliguantum agro doo” je bio znatno mlađi Željko Stanojević (rođen 1969. godine). Kako VOICE saznaje, on je Stevana Došena na mestu direktora u pomenutoj kompaniji zamenio 19. januara 2018. godine, odnosno devet dana nakon utvrđenog predloga Opštinskog veća.

Direktor kompanije jeste promenjen, ali je adresa ostala ista (Novosadska 2, TC Sloboda lokal 41). Na istoj adresi je i sedište Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića.

Ukupno 490 hiljada dinara bespovratnih sredstava od Pokrajine 

Istražujući dodelu sredstava Pokrajinskog sekratarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u novembru 2017. godine, VOICE je otkrio da su dva poljoprivredna udruženja, čiji je pravni zastupnik tada bio Stevan Došen, dobila ukupno 490 hiljada dinara bespovratnih sredstava.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio je 29. novembra 2017. godine pet miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava za realizaciju programskih aktivnosti udruženja građana u 2017. godini na teritoriji Vojvodine, čija je delatnost u vezi sa poljoprivrednom proizvodnjom. Udruženja čiji je zastupnik bio Stevan Došen su na konkursu dobila ukupno 490 hiljada dinara.

Od tog novca, 280 hiljada dinara na konkursu je dodeljeno udruženju „Savez seljaka – S.B.“ na čijem je čelu do 22. januara 2018. godine bio Došen. Na istom konkursu, 210 hiljada dodeljeno je i udruženju “Seljačka strana” čiji je zastupnik takođe bio Stevan Došen.

Kako VOICE saznaje, Stevan Došen je 16. januara 2015. godine u Agenciji za privredne registre upisan kao zastupnik udruženja “Savez seljaka opštine Inđija”, sa sedištem u Novim Karlovcima. On je rešenjem o promeni podataka na mestu zastupnika tada zamenio Marijana Rističevića, predsednika Narodne seljačke stranke i aktuelnog poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Srbije.

Iste godine, 29. jula, u registru udruženja koje vodi Agencija za privredne regostre promenjen je naziv udruženju u “Savez seljaka – S.B.”. U istom rešenju promenjena je i adresa odnosno sedište. Iz Novih Karlovaca udruženje se seli u Inđiju.

Kako pokazuje istraživanje VOICE-a, na istoj adresi (Novosadska 2, TC Sloboda lokal 41) nalazi se i firma “Aliquantum agro doo“, kojoj je opština Inđija 14. februara ove godine dodelila 200 hektara u zakup na 30 godina. Takođe, na istoj adresi je i sedište Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića.

Podsetimo da je poslanik vladajuće koalicije u Skupštini Srbije Marijan Rističević dobio dva puta tokom 2017. godine podsticaje za poljoprivrednike od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Kako je VOICE ranije ranije objavio, Rističević je prihodovao više od 1,3 miliona dinara na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije u Vojvodini u 2017. godini, koji je trajao rekordno kratka četiri dana, a isti sekretarijat mu je u julu dodelio i novac za podizanje plastenika.

On je na Konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru na teritoriji Vojvodine u 2017. godini, koji je raspisan 21. jula, dobio bespovratnih više od 120.000 dinara. I na ovaj konkurs se prijavio kao poljoprivrednik iz Novih Karlovaca kod Inđije, gde mu je prijavljeno mesto prebivališta. Taj konkurs za plastenike u Pokrajinskom sekretarijatu bio je vredan 20 miliona dinara, a osim Rističevića, novac su dobila još 43 poljoprivrednika iz Vojvodine.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Došen je bio zastupnik udruženja “Seljačka strana” do 22. januara 2018. godine kada ga  je na tom mestu zamenio Nebojša Mladenović. Istog dana, iz registra Agencije za privredne registre menja se i zastupnik udruženja “Savez seljaka – S.B.” i umesto Stevana Došena upisan je Nemanja Tomić.

Firme Stevana Došena

Iako se ime narodnog poslanika Marijana Rističevića više ne pominje, Stevan Došen i Nemanja Tomić se kao pravni zastupnici pojavljuju i često smenjuju i u privrednim društvima, pokazuje istraživanje VOICE-a.

Tri meseca nakon što se sedište privrednog društva “Doo Unix-šped za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge” iz  Subotice preselilo u Novi Sad, 23. aprila 2014. godine, Slađanu Hipik je na mestu zastupnika zamenio Nemanja Tomić (7. jul 2014). Godinu dana nakon toga, privredno društvo još jednom menja sedište ali i direktora.

Tako je 2015. godine u privrednom društvu  “Doo Unix-šped za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge“ nakon promene sedišta firme, na mestu direktora Nemanju Tomića zamenio Stevan Došen. Sedište pomenutog privrednog društva se nakon Subotice i Novog Sada seli u opštinu Pećinci. Prema registru Agencije za privredne registre 20. januara 2015. je kao sedište društva upisano selo Sibač u opštini Pećinci.

Krajem 2015. godine, privredno društvo “Doo Unix-šped za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge“ još jednom menja adresu. Ovog puta u registru Agencije za privredne registre, 8. decembra te godine, sedište privednog društva se iz Sibača seli u Apatin. Tada Stevana Došena na mestu direktora zamenjuje Jovan Karačonji.

Karačonji se 2016. godine vodio kao zastupnik i vlasnik preduzeća “Rističević company”.  Prema evidenciji Agencije za privredne registre, Jovan Karačonji je 24. marta 2016. godine pomenuto preduzeće  preuzeo od žene Marijana Rističevića, Javorke Rističević. Tada se sedište  “Rističević company doo” iz Novih Karlovaca seli u Apatin.

“Aliquantum agro doo“

Na mestu pravnog zastupnika, Nemanja Tomić i Stevan Došen smenjuju se i u firmi iz Inđije, “Aliquantum agro doo“ kojoj je dato u zakup, na 30 godina, 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Inđija, u februaru ove godine,  saznaje VOICE.

Pomenuta firma je 15. marta 2017. godine podnela zahtev za ostvarivanje prava zakupa poljoprivrednog zamljišta u državnoj svojini Ministarstvu poljoprivrede. Reč je o investiciji vrednoj 862.000 evra, a investicioni plan podrazumeva izgradnju farme za uzgoj priplodnih grla tovnih rasa, pogon za preradu goveđeg mesa i objekat za preradu biomase na 200 hektara poljoprivrednog zemnljišta u državnoj svojini.

Sedam meseci nakon podnošenja zahteva (27. oktobra 2017. godine) u Agenciji za privredne registre menjaju se članovi u „Aliquantum agro doo“.  Briše se ime Stevana Došena a upisuje ime Nemanje Tomića.

Mesec dana nakon toga, 28. novembra 2017. godine, Komisija Ministarstva poljoprivrede za davanje saglasnosti na investicioni plan, Opštinskoj upravi Opštine Inđija dostavlja  Obaveštenje o davanju saglasnosti na investicioni plan, uz predlog mera za realizaciju zakupa poljoprivrednog zemljišta, koje potpisuje resorni ministar u Vladi RS Branislav Nedimović.

Na osnovu date saglasnosti ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Opštinsko veće opštine Inđija je na sednici, održanoj 10. januara ove godine, utvrdilo predlog odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini  firmi Stevana Došena “Aliquantum agro doo“ iz Inđije ostalo je samo da predlog odluke podrže i odbornici u Skupštini opštine Inđija.

Odluku opštinskog Veća podržali su odbornici Srpske napredne stranke, koji čine većinu u lokalnom parlamentu opštine Inđija, na sednici koja je održana 14. februara 2018. godine.

Ko je zastupnik Aliquantum agro doo?

Prema uredbi Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na period do 30 godina ima pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, dostavi investicioni plan koji se odnosi na investiciono ulaganje u sektor poljoprivrede i poljoprivredno-prerađivačke industrije radi započinjanja obavljanja nove poslovne delatnosti, proširenja postojeće delatnosti, diversifikacije postojećeg proizvodnog programa u nove proizvode, koji nisu bili sadržani u postojećem proizvodnom programu ili bitne promene u celokupnom proizvodnom procesu postojeće delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuju ulaganja. Pravo prvenstva, prema uredbi, može da ostvari više pravnih lica na teritoriji jedne lokalne samouprave, a koja nisu u svojstvu povezanih lica, s tim što ukupna površina ostvarena po ovom osnovu ne može da bude veća od 30 odsto od ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini predviđene za davanje u zakup u jedinici lokalne samouprave, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivredno zemljište.

Iako se slažu da su procedure u ovom slučaju ispoštovane, za opoziciju u Inđiji pre svega je diskutabilna sama uredba koja omogućava da se na ovakav način dodeljuje zemljište investitorima u poljoprivredi, kaže za VOICE predsednik opozicione odborničke grupe “Zato što volim Inđiju”, bivši gradonačelnik Inđije Petar Filipović.

– Pored toga, javno smo postavili pitanje nadležnima kako će, uz dužno poštovanje, čovek od 82 godine sprovesti investicioni plan od 30 godina, na koliko mu je zemlja data u zakup. Baš iz tog razloga se u Inđiji  uveliko priča da je pomenuti Došen samo “paravan” i da iza čitave priče stoje određeni poznati političari vladajućih struktura, navodi Filipović.

Učestale promene direktora nisu zaobišle ni firmu Stevana Došena kojoj je dato u zakup 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. Devet dana nakon što su članovi Opštinskog veća utvrdili predlog odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, u firmi Aliguantum agro doo još jednom se menja direktor.

Predlog odluke o davanju zemljišta u zakup su članovi Opštinskog veća u Inđiji utvrdili 10. januara 2018. godine, a 19. januara Stevana Došena, koji je bio potpisan kao direktor prilikom zahteva upućenom Ministarstvu poljoprivrede, zamenjuje Željko Stanojević, koji je rođen 1969. godine.

To znači, da je na dan održavanja sednice Skupštine opštine Inđija (14. februar 2018. godine), na kojoj je podržana odluka, direktor Aliguantum agro doo bio znatno mlađi Stanojević. Direktor jeste promenjen ali je adresa ostala ista (Novosadska 2, TC Sloboda lokal 41) .

Na istoj adresi je i sedište Narodne seljačke stranke Marijana Rističevića i udruženja “Savez seljaka – S.B”.

Miodrag Blečić (VOICE)