banner-image

Bez poštovanja nacionalnih standarda nema ni IPARD-a

Konkursi iz IPARD programa za nabavku poljoprivredne mehanizacije i traktora bili su za poljoprivrednike u Srbiji zahtevni, što pokazuje i manji broj pristiglih ponuda na oba javna poziva nego što je očekivano – 172 za traktore i 51 za mašine (do 26. februara).

Procedura nije bila komplikovana

Poljoprivrednici koji su konkurisali za IPARD podsticaje kažu da ih je najviše brinulo to da li će moći da ispune standarde iz oblasti veterinarstva i zaštite životne sredine na gazdinstvima, a ocenjuju da procedura na juče završenim konkursima nije bila komplikovana.

-Hteli smo da konkurišemo za traktor ali smo procenili da u ovom momentu ne zadovoljavamo kriterijume. Naime, bavimo se plasteničkom proizvodnjom ali gajimo i nekoliko svinja pa nismo bili sigurni da li ćemo, u slučaju da nam se odobri zahtev za podsticaj, moći da ispunimo sve što se od nas traži u smislu poštovanja propisa o dobrobiti životinja. Zapravo, nismo bili sigurni u to šta se od nas u tom pogledu traži, kaže Milojka Petrić iz Rumenke.

Dodaje da je njena porodica procenila da je bolje da se sprema za konkurs koji je najavljen za jun, na kojem bi takođe trebalo da se dobijaju subvencije za traktore i mehanizaciju.

-Učestvovao sam na konkursu za nabavku tresača za voće i nadam se da će moja prijava biti prihvaćena, to jest da će mi biti odobreno da krenem u realizaciju te investicije. Dokumentacija nije bila obimna kako sam očekivao, ali procenio sam da ne mogu sam da napravim poslovni plan i da po propisanoj proceduri sprovedem tender, odnosno da pribavim tri ponude dobavljača mašine koju nameravam da kupim, pa sam se obratio za pomoć konsultantima koji se time bave – kaže Jon Suru iz Vršca, koji ima gazdinstvo u Straži. – Ako prođem na konkursu, investicija za koju ću bespovratno dobiti novac iz IPARD-a značiće mnogo za unapređenje moje proizvodnje i konkurentnosti.  

Smart IPARD predao zahteve za 30 traktora i mašina

U konsultantskim agencijama koje su pomagale poljoprivrednicima u skupljanju dokumentacije i prijavljivanju na prve javne pozive ocenjuju da, i pored toga što je pred otvaranje IPARD-a, bio povećan nivo informisanja javnosti o tom programu, nije potencijalnim korinicima u dovoljnoj meri bilo jasno funcionisanje i smisao ovog pretpristupnog fonda.

Slobodan Teofanov na Agrosmartovom seminaru o IPARD-u

 

 

 

 

 

 

 

-Interesovanje poljoprivrednika za nabavku traktora i poljoprivrednih mašina bilo je veliko na početku konkursa ali je kasnije jenjavalo. Nisu u pitanju procedure, one su slične kao na pokrajinskim i republičkim konkursima i poljoprivrednicima nisu bile prepreka. Ali izazov za njih je prilagođavanje gazdinstava potrebnim standardima – kaže Slobodan Teofanov, konsultant agencije Smart IPARD iz Novog Sada.

Objašnjava da je smisao i cilj IPARD-a unapređenje i usklađivanje poljoprivredne proizvodnje sa standardima Evropske unije. Zapravo, suština je u potpunom poštovanju nacionalnog zakonodavstva, naglašava on. Doneli smo propise kada je reč o zaštiti životne sredine, dobrobiti životinja, odlaganju otpada i zaštiti bilja, i ako ih gazdinstva koja ispunjavaju osnovne uslove za učešće na IPARD-u budu poštovala, neće biti prepreke za dobijanje bespovratne pomoći iz EU koja će im omogućiti povećanje konkurentnosti i unepređenje poslovanja, kaže Teofanov.

Po njegovim rečima agencija Smart IPARD je na prva dva konkursa podnela zahteve za više od 30 traktora i poljoprivrednih mašina.

M. Leđenac