banner-image

Raste izvoz meda i broj košnica

Iako proizvodnja meda lane nije bila rekordna zbog nepovoljnijih vremenskih uslova i kiše u periodu cvetanja bagrema, srpski pčelari su zadovoljni postignutim izvoznim rezultatima, jer je izvoz u 2017. godini bio veći za sedam odsto nego 2016. godine. U Srbiji se ove godine očekuje rast broja košnica, jer se sve više ljudi bavi pčelarstvom. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, 2016. u Srbiji je bilo 792.000 košnica, za 17 odsto više nego godinu ranije, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Srpski med je dokazano kvalitetan, a izvoz na velika i zahtevna tržišta potvrda je kvaliteta našeg proizvoda. Najveća izvozna tržišta za domaći med su Italija, Norveška i Nemačka, a postepeno se  otvaraju i druga tržišta, kao što su Švajcarska, Španija i Francuska.

Med je velika izvozna šansa Srbije jer je čitava zemlja pogodna za razvoj pčelarstva. Glavna dobit u ovoj privrednoj grani nije samo proizvodnja meda, već i oprašivanje biljnih kultura. Istraživanja u svetu potvrdila su da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinos povećava od 60 do čak 100 procenata.

Prema podacima koje je objavio RZS  iz Srbije je tokom prošle godine izvezeno 2.538 tona meda vrednog 9,8 miliona američkih dolara.  Uistom periodu uvezeno je 70 tona meda čija j vrednost  oko 360.000 dolara.

Tokom 2016. godine vrednst izvezenog meda bilaje 9,1 miliona dolara, odnosno izvezeno je 2.145 tona. Za uvoz meda u tom periodu izdvojeno je 180.000 dolara, za 27 tona ovog proizvoda.