banner-image

NLB Organic: Milion i po dinara organskim proizvođačima

Konkurs traje od 1. marta do 20. maja 2018. godine, a pravo učešća imaju poljoprivredni proizvođači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i sertifikovani su, ili su u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima koji su u sistemu kontrole kroz „grupni sertifikat“, odnosno koji imaju ugovor sa organizatorom proizvodnje koji je vlasnik sertifikata.

Kako se navodi u saopštenju povodom početka konkursa, tokom prethodnih ciklusa broj projekata je rastao iz godine u godinu, uz istovremeno unapređenje kvaliteta samih projekata. „Imajući u vidu izjednačenost u kvalitetu projekata, kao i sugestije samih proizvođača na terenu, ove godine će Stručna komisija odabrati tri najbolja projekta, a NLB Banka će svaki od njih nagraditi jednakim iznosom od 500.000 dinara neto„, naveli su iz NLB Banke. 

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović, rekao je da je NLB Organic najvažniji projekat NLB Banke u domenu društveno odgovornog poslovanja, jer njime istovremenu daju doprinos održivom razvoju, zaštiti životne sredine i organskoj poljoprivredi, koju smatraju „budućnosti zemlje“.

„Srbija obiluje zemljištem koje nije kontaminirano hemisjkim supstancama, a organska proizvodnja dodatno dobija na značaju, jer i na manjim površinama može da obezbedi egzistenciju za članove domaćinstva. Ulaganje u ovaj vid proizvodnje je značajan i u smislu doprinosa izvozu, jer se procenjuje da više od 90 odsto organskih proizvoda završi u izvozu“, napomenuo je Greganović. 

On je izneo najnovije globalne podatke, koji govore o tome da je u 2016. godini vrednost organskog tržišta dostigla skoro 90 milijardi dolara, uz istovremen rast površina pod organskom poljoprivredom na 57,8 miliona hektara koje obrađuje oko 2,7 miliona organskih proizvođača.

Prema podacima u 2016. godini Srbija je izvezla organske proizvode u vrednosti od oko 19 miliona evra, pri čemu 78,7 odsto u zemlje EU, najviše Italiju, Nemačku i Holandiju, a 14,1 odsto na tržište Sjedinjenih Američkih Država.  

Inače, u prvih šest ciklusa raspisivanja NLB Organic konkursa, broj prijavljenih projekata dostigao je brojku od gotovo 300.

Detaljnije informacije o konkursu i obrazac za pripremu projekta dostupni su na sajtu NLB Banke, a svim zainteresovanimaje omogušćeno i da se o njemu informišu u svim ekspoziturama NLB Banke kao i pozivanjem Kontakt centra. 

(Agrosmart)