banner-image

Odšteta i za neregistrovane pčelare u Republici Srpskoj

Banjalučki Okružni sud presudio je u korist pčelara Slobodana Džombića iz Čelinca, kome je mrki medvjed pre četiri godine razbacao i polomio pet košnica sa nastavcima.

Džombić je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS tada zatražio nadoknadu štete od 517 maraka koju je procenila komisija, ali je njegov zahtev odbijen jer nije bio upisan u evidenciju pčelara.

Džombić je tada kazao da o upisu u registar pre štete koja je nastala u njegovom pčelinjaku nije ni razmišljao, te da od države ne traži ni subvenciju niti bilo kakvu pomoć već samo svoju izgubljenu dobit.

On je tada tužio resorno Ministarstvo, ali je Osnovni sud u Kotor Varošu odbio njegov zahtev. Okružni sud u Banjaluci pre nekoliko dana je uvažio žalbe oštećenog pčelara i pobio prvostepenu presudu. Odlukom Okružnog suda Ministarstvo poljoprivrede treba da isplati Džombiću 6.667 KM.

Advokat koji je zastupao Džombića u ovom postupku Željko Bubić kaže da se u postupku držao teze da njegov klijent treba da dobije nadoknadu štete bez obzira na to da li je bio registrovan ili ne. 

– Smatram da je Okružni sud Banjaluka doneo pravilnu i zakonitu odluku. Jednostavno je podržao stav da svaka šteta koja je pričinjena treba da se nadoknadi u skladu sa zakonskim rješenjima. To je i sada slučaj i očekujem da se pristupi izvršavanju ove sudske odluke bez pogovora. To bi onda bio okončan predmet – rekao je Bubić.

Dodaje da je ovo dobar primer svim pčelarima širom RS da znaju da imaju pravo da traže odštetu, iako nisu registrovani.

– Mnogi pčelari čiji su pčelinjaci bili na udaru divljači u proteklom periodu ne usuđuju se da podnesu tužbu zato što nisu registrovani i tako ostaju na gubitku. Ova presuda je pravosnažna i rok za isplatu štete je 30 dana – rekao je Bubić i dodao da je već uputio zahtev za isplatu resornom Ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da su juče primili presudu banjalučkog Okružnog suda.

– Osnovni sud je prethodno bio presudio drugačije. Pravnici će razmotriti presudu da vide na osnovu čega je sada donesena drugačija odluka i u skladu s tim ćemo odlučiti o eventualnoj žalbi – naveli su iz Ministarstva.

Zakonom o pčelarstvu RS propisano je da je pčelar dužan da obezbijedi sve potrebne mere radi sprečavanja pristupa domaćih i divljih životinja pčelinjaku.

– Pčelar je dužan da postavi pčelinjak tako da pčele ne smetaju susedima, prolaznicima, drugim pčelarima, domaćim životinjama i javnom saobraćaju – navodi se u zakonu.

Izvor:Glas Srpske