banner-image

Otkazan sastanak u Makedoniji o brašnu, Žitounija podržava Ljajića

„Obzirom na to da nismo došli do održivog rešenja i predloga sporazuma, nema ni razloga da danas putujemo u Skoplje. Dogovor je da tokom vikenda nastavimo sa usaglašavanjem, kako bi smo došli do jednog sporazuma, koji će na dugoročan i sistemski način da reši problem izvoza brašna iz Srbije u Makedoniju“, kazao je Ljajić. Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije u tim pregovorima biće da se izbegnu situacije u budućnosti, jer se problem ponavlja svake godine i postavljaju se vancarinske barijere na izvoz srpskog brašna u Makedoniju

Poslovno udruženje Žitounija iz Novog Sada podržalo je Ljajićevu odluku da otkaže današnju posetu i razgovore sa makedonskim Ministarstvom poljoprivrede, kao i njegov stav da ne treba prihvatiti „ponudjena polovična rešenja koja nanose štetu srpskim mlinarima“, navodeći da je jedino prihvatljivo rešenje za srpske izvoznike brašna „potpuno ukidanje izmenjenog Pravilnika o markicama za brašno“. 

Prema mišljenju Žitounije, pregovori u vezi sa problemom izvoza brašna treba da budu nastavljeni sledeće nedelje, dok se ne dodje do stvarnog i dugoročnog rešenja.

„Ukoliko se u kratkom roku ne postigne dogovor, a imajući u vidu da je ovo već 13. put u poslednjih osam godina kako makedonska strana donosi razne mere opstrukcije uvoza brašna iz Srbije, Žitounija ostaje na stanovištu da se makedonskoj strani uvedu odgovarajuće mere reciprociteta“, poručili su iz Žitounije.

Inače, Žitounija je još 23. februara podnela inicijativu nadležnim državnim organima da se odmah uvedu mere reciprociteta prema uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije. Oni su tada optužili vlasti Makedonije da su uvedenim merama učinili da uvoz brašna iz Srbije bude „gotovo neisplativ“.

Prema mišljenju članova udruženja, stvarni cilj novih procedura, koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede Makedonije, jeste da se uvoznicima brašna iz Srbije „znatno povećaju troškovi uvoza i manipulacije brašnom“.

Dodaje se da srpski izvoznici zbog tih mera makedonskih vlasti očekuju realan pad izvoza brašna na makedonsko tržište i značajne ekonomske štete.

(Agrosmart)