banner-image

Seljaci pare za setvu da pozajme od tetke iz Kanade

Najaviše napredne vođe srpske poljoprivrede da će obezbediti za ovo proleće jeftinije gorivo za setvu i to za 25 dinara. Najaviše i lane, najaviše i ove zime, ali, međutim itd…Najaviše razvoj prerađivačke industrije koja će poštenije otkupljivati od seljaka i razviti celu poljoprivredu..Od jeftinijeg dizela za sada nema ništa. Ali ima poštenijeg otkupa. Oću reći nije sve tako crno ima nešto i žuto. Ima jeftnijeg seljačkog kukurza.

Pa šta hoćete ne može i jedno i drugo.

Pa ne mogu sve da srede Vučić i Nedimović.

Da niste možda hteli da poskupe i gorivo i kukuruz. Da niste možda hteli da pre setve dobijete i subvecije od 1.000 evra po hektaru pa da imate para za seme, đubrivo, gorivo, hemiju…

Zar ima išta normalnije nego da kukuruz pojeftini  baš pred setvu  i baš kad seljaci moraju da ga prodaju. Pojeftini najviše ono što jedino mogu da čuvaju u svojim ambarima i pojeftinjuje baš kad im pare najviše trebaju.

Glupo je raspravljati s naprednjacima o tome zašto nema zakona o robnim berzama i zašto seljaci nisu kukuruz mogli da prodaju terminski. Glupo je naprednjacima pet godina objašnjavati da je sada ceo izvoz u tajkunskim rukama, da gule kožu seljacima uvek kad je najzgodine za guljenje kože. Glupo je Vučiću, Nedimoviću, Kneževiću, Glamočiću i slučnim majstorima objašnjavati da kod nas tržišta nema jer nemamo nijedan tržišni mehanizam.

Glupo je naprednim majstorima obajašnjavati da uoči setve  cena pada, ne samo radi cene, već i da bi seljaci bili ugurani u naturalnu razmenu a tu je pljačka mnogo veća nego na pukim cenovnim ucenama. To je rak-rana srpske poljoprivrede.

Glupo je, glupo je, glupo je…

Nema subvencija sem one od 4.000 dinara. Pa šta će vam državne pare. Treba Vučić da ih da stranim investitorima i da se slikuje na televizijama.

Kažete to nema vez s Vučićem . Čini se i meni na prvi pogled, ali već na drugi i kada ga vidim kako se hvali po televizijama stvar postaje jasnija.  Ako nema veze s posrtanjem i upropaštavanjem poljoprivrede,  ali kakave  onda  veze genijalni student prava  i maestralni Šešeljev  direktor sportske hale u Zemunu  ima s dolaskom fabrika u Srbiji, kakve veze ima,  a svaku otvara i dok ih on ovara  babe plaču na naprednim televizijama.  Od sreće naravno. Plaču babe jer u nekim opštinama fabrike nisu otvarane 30 godina i sad ih Vučuć dovede. Pa naravno kad je pre 30 godina socijalističko radikalska bagra Srbiju gurnula u ratove u kojima nismo učestvovali i koje smo sve pogubili uništivši i te opštine i te fabrike. Samo, babe su trebale na nariču 1991. godine gad su Milošević i Šešelj krenuli u destrukciju, a ne sada kad njihova politička čeda  otvaraju fabrike. Znači za  fabrike i model koji je uveo  Mlađan Dinkić zaslužan je Vučić, a nije kriv što je uništi svaki sistem  srpskoj poljoprivredi promenivši pet ministara poljoprivrede za pet godine.

Ali ima nade. Evo, i mi smo glupi smislili nešto da predložimo usrećiteljima srske poljoprivrede i čuvenim poštenjačinama kakav je, pre svega, naš predsednik. Imaju naprednjaci šansu da naprave  bolji plan od jeftnijeg goriva i skupljeg kukuruza i od normalnih subvecija kakve dobijaju komšije u okruženju.

Ima Vučić jednog druga po oružju, pa što od njega ne pozajmi napredni plan.

Predlažemo da prekopiraju strategiju  i taktiku  od jednog veoma sposobnog mnistra vojnog koji je za vojsku inače nesposoban. Slabo vidi, al dobro pare prebacuje preko granice.

Kad mustra valja za vojsku valjaće i za poljoprivredu. Elem, očekujem da naprednjaci predlože seljacima da nađu tetku u Kanadi i da im obezbedi 200.000 evra za setvu. Kad može Vulin, što ne mogu poljoprivrednici?

Ništa lakše. Nađeš tetku, prebacuješ preko granice po 9.900 evra i eto ti prolećne setve kakva nije bila u istoriji Srbije. Potućićemo sve rekorde. Ima da nahranimo pola Evrope i da izvozimo govedinu bez carine u Rusiju, Kinu, Tursku…Sve ima… samo nam tetka fali.

Sistem u poljoprivredi koju nisu stvorili naprednjaci ali su ga unapredili već imamo. Dakle, seljaci naši dragi, prvo koliko već sutra, nađite tetku u Kandi. Donesite pare pa onda kupite seme koje uvoze tajkuni, onda kupite đubrivo koje uvoze i mešaju tajkuni, onda kupite ovo jeftnije gorivo koje je obezbedio Vučić, pa onda kupite pesticide koje su uvezli tajkuni, pa onda sve što požnjete prdajte tajkunima. Kad sve saberete od uloženih 200.000 evra ostaće vam valjda 100.000 evra.

Milina. Šta će vam subvecije, šta će vam kukuurz, šta će vam beskamatni krediti  kako vas ne bi očerupali  na naturalnoj razmeni…

Milovan Lukić