banner-image

Kontramere ili rešenje problema sa Makedonijom

Iako je ministar trgovine Rasim Ljajić najavio da će Srbija uvesti kontramere Makedoniji zbog problema sa izvozom srpskog brašna u ovu državu, makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski, kako prenose makedonski mediji, nada se da će dve države postići dogovor oko ovog pitanja.

Nikolovski je naveo da će da će prema novom pravilniku ove države biti dozvoljeno da se markice na brašno u pakovanjima od jedan, dva i pet kilograma lepe u Srbiji, dok će se u Makedniji lepiti markice na pakovanja od  25 i 50 kilograma. Makedonska strana odlučila se na mere koje je nedavno preduzela zbog, kako navode makedonski mediji, 25.000 tona brašna koje je prema evidenciji ušlo u zemlju ali za njega nisu izdate markice.

Problem sa izvozom brašna nastao je 8. februara kada je Makedonija izmenila postojeći pravilnik prema kojem se brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što u praksi može da potraje i ceo mesec.

Ljajić je juče izjavio da su prvi put ove, ali već 13. put u poslednjih sedam godina, Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna, navodeći da na mesečnom nivou zbog toga naša zemlja gubi 200.000 evra.

(Agrosmart)