banner-image

Problem izvoza brašna u Makedoniju biće rešen za oko mesec dana

„Uslaglašeno je da problem brašna bude rešen, što omogućava da se nastavi izvoz u Makedoniju, ali trajnog rešenja nema bez dogovora od juče koji ćemo potpisati za mesec dana“, rekao je Ljajić za RTS. On je juče u Skoplju sa makedonskim zvaničnicima potpisao 10 zaključaka o trgovinskim odnosima Srbije i Makedonije, a formiran je i zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera.

Prema Ljajićevim rečima, ukoliko za mesec dana ne bude potpisan dogovor neće biti garancija da će problem biti rešen na sveobuhvatan način. „Ne želimo svake godine da se bavimo ovim pitanjem“, rekao je Ljajić i dodao da su vancarinske barijere samo na brašno u poslednjih osam godina uvodjene 13 puta.

Ministar je podsetio da izvoz otežavaju političke barijere, ali i vancarinske koje male ekonomije nameću drugima jer misle da tako mogu da zaštite svoje proizvodjače. Mediji su preneli da je Ljajić naveo da Srbija želi „totalno slobodan protok roba“, te da je podsetio da zemlje regiona stagniraju zbog takvih barijera. 

Ljajić je izrazio zadovoljstvo zbog izvoza mesa u Tursku koji je počeo i pre nego što je sporazum ratifikovan. Dodao je da je sada samo pitanje da li ćemo imati toliko mesa koliko je sporazumom predvidjeno. Najavio je i da očekuje sporazum o izvozu sa Irakom i dodao da EU ne može biti zamenjena bilo kojim tržištem, kao ni region i Rusija, ali da je neophodno da se otvaraju nova tržišta.

Problem sa izvozom brašna nastao je 8. februara kada je Makedonija izmenila postojeći pravilnik prema kojem se brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što u praksi može da potraje i ceo mesec.

Komore Srbije i Makedonije podržale dogovor

Privredne komore Srbije i Makedonije podržavale su dogovor koji su u Skoplju postigli ministri dveju zemalja, sa ciljem da se nadje trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom, saopštila je danas PKS.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski dogovorili su se u sredu u Skoplju da se pri vozu brašna iz Srbije u Makedoniju markice na pakovanja male težine namenjena maloprodaji stavljaju u Srbiji, a da se na pakovanja od 25 i 50 kilograma markice stavljaju u Makedoniji.

Komore dveju zemalja su danas objavile da se zalažu da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i u interesu poslovnih zajednica obe zemlje.

Pozdravljamo osnivanje zajedničkog komiteta, sačinjenog od nadležnih institucija dveju zemalja, kako bi se što efikasnije pronašla rešenja za uklanjanje barijera i prepreka u međusobnoj trgovini i dijalogom rešila sva otvorena pitanja“, istakli su u zajedničkoj izjavi predsednici privrednih komor Srbije i Makedonije, Marko Čadež i Branko Azeski.

Dve komore spremne su da se aktivno uključe u rad Komiteta, i stave na raspolaganje svoje resurse, kako bi se što efikasnije, uključujući predloge privrede, otklonili svi izazovi i omogućilo nesmetano poslovanje, piše u izjavi.

Očekuje se da postignuti dogovor pruži trajna rešenja, jer jednostrane mere koje predstavljaju necarinske barijere, destimulativno deluju na privrede svih članica CEFTA Sporazuma.

Privredne komore Srbije i Makedonije ukazuju da je neophodno da novoosnovani Komitet što hitnije razmotri sva otvorena pitanja i predloži rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini.

(Agrosmart)