banner-image

Slabo interesovanje za setvu šećerne repe

Šećerne repe, izvesno je, biće posejano značajno manje nego lane zbog cene šećera na svetskoj berzi. Jeftin šećer doprineo je tome da je Grčka kompanija „Helenik šugar” najavila da planira da ovoga marta preradi repe posejane na 12.000 hektara u šećerani u Crvenki, dok šećeranu u Žablju nije spomenula.

„Nije izvesno da li će šećerana u Žablju raditi jer još ugovaramo setvu“, izjavio je za „Dnevnik” portparol grčke kompanije Hristos Aleksopulos. „Ovo je trenutak da država pomogne subencijama kao što to čine države EU.

Lane je „Helenik” imao ugovorenih 23.000 hektara pod repom, što je bilo 5.000 hektara više nego u setvi 2016.“ 

„Helenik šugar” ponudio je kooperantima garantovanu cenu repe od 32 evrocenta za prinos veći od 60 tona po hektaru i digestiju iznad 15, što, po rečima proizvođača, nije teško postići primenom potpune agrotehnike. Lane je digestija bila iznad 16, a prinos veći od 50 tona po hektaru.

Međutim, na nedavnom sastanku s velikim proizvođačima čulo se nezadovoljstvo otkupnom cenom repe, što je i razlog zašto će, po svoj prilici, šećerana u Žablju ove sezone biti zatvorena. Lane je, podsećamo, otkupna cena repe bila oko 40 evrocenti.

Kako će biti u drugim šećeranama, koje drži „MK komerc”, javnosti nije poznato, ali se očekuje da ni kod njih neće ići glatko jer je Evropa ukidanjem kvota (na snazi od 1. oktobra 2017) koliko šećera može biti proizvedeno u Evropi a koliko biti uvezeno, tržište te industrije prepustila ponudi i tražnji, što je doprinelo padu cena repe. Očekivanja su da će dogodine cene ići dole još oko 20 odsto.

Kilogram šećera u prodavnicama se sada prodaje po 60 dinara do najviše 65, a do prošle godine se prodavao za oko 90 dinara.

Po podacima Poslovne zajednice za industrijsko bilje, šećerna repa je lane zauzimala 62.000 hektara, a u „Žitima Srbije” kažu da će ovoga marta šećerne repe biti posejano na između 50.000 i 60.000 hektara.
Z. Delić
Izvor:Dnevnik