banner-image

Istraga o toksičnom otpadu u Novom Sadu još u toku

Ministar Trivan je kazao da proces istrage još uvek traje, te da Tužilaštvo i bezbednosna agencija za sada dobro rade svoj posao. „Najvažnije je da se sve to dovede do sudskih postupaka protiv onih koji su krivi, ako su krivi“, rekao je Trivan.

Kako je obećao, ministarstvo neće odustati od toga da počinioci budu kažnjeni i „nastaviće da vrši pritisak da oni koji su krivi za to i odgovaraju“, a kako je naveo, sve informacije o ovom slučaju biće javno dostupne svim gradjanima kada istraga bude završena i kada ih Tužilaštvo bude imalo u rukama.

Trivan je komentarisao i drugi veliki slučaj sa buradima toksičnog otpada u Obrenovcu, koji se pojavio u javnosti krajem 2017. godine, i naglasio da je Tužilaštvo u tom mestu već podiglo optužnicu i da je Sud u Obrenovcu tu optužnicu prihvatio, pa se očekuje da će početi sudjenje.

„Krajnje je vreme da oni koji vrše ovu skandaloznu vrstu zločina prema našoj životnoj sredini i našem zdravlju, budu kažnjeni“, rekao je Trivan.

Na današnjoj prvoj javnoj raspravi o nacrtu Zakona o klimatskim promenama, ministar je rekao da će privreda u Srbiji morati da se prilagodi novoj vrsti organičenja emisije gasova staklene bašte, koje će taj zakon doneti, jer jedino tako će kao proizvodjači moći da budu konkurentni na medjunarodnom tržištu.

„Ideja cele priče je da ograničimo emisiju gasova staklene bašte, iako to nije jedini cilj. Privreda će morati da se prilagodi novoj vrsti organičenja. One firme koje ne budu ograničile emisiju gasova staklene bašte, naročito ugljen dioksida, će imati suštinski pečat na svojim proizvodima da to nisu proizvodi koji su eko prihvatljivi i na svetskom tržištu će biti skuplji, pa ih potrošači neće kupovati. Meni se čini da prvreda počinje to da shvata i bez obzira na to što je ona najveći zagadjivač životne sredine, istovremeno je i najveći investitor. Moj savet svim privrednim preduzećima je da što pre počnu da primenjuju ograničenja, brže će doći do pozicije koja će ih kako treba držati na tržištu“, dodao je Trivan.

Kako je rečeno na javnoj raspravi, sve sekltorske politike moraće da budu u skladu sa potrebom da se Srbija „bori protiv klimatskih promena“. U procesu usvajanja i sprovodjenja novog Zakona o klimatskim promenama, biće doneto i više podzakonskih akata, akcionih planova i strategija i čitav niz mera, a očekuje se da će se pred poslanicima Narodne skupštine naći polovinom godina. Usvajanje Trivan očekuje do kraja 2018. godine.

U sprovodjenje Zakona će biti uključeni svi akteri društva, od državnih institucija, pa do nevladinog sektora i medija.

(Agrosmart)