banner-image

Krediti za poljoprivrednike od ponedeljka, novac za đubrivo od četvrtka

Nedimović je za RTS kazao da moinistarstvo koje vodi ove godine prvi put neće tražiti račune za djubrivo, nego će svakom poljoprivrednom proizvodjaču isplatiti 4.000 dinara po hektaru.

“Za svakog poljoprivrednog proizvodjača to kreće od 22. marta, a krediti kreću od četvrtka„, naveo je Nedimović gostujući na RTS. Prema njegovim rečima, svako poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji može da koristi subvencionisane kredite, što znači smanjivanje kamate koja je kod banaka 7-8 odsto, na jedan odsto za lica mlađa od 40 godina, a tri odsto za ostale kategorije.

Nedimović je naveo da je količina novca koju poljoprivrednik može da dobije od države od 300 do 5.500 evra, u zavisnosti od visine kredita. „Što se tiče pomoći koju država daje, mi ćemo kroz naše podrške subvencionisanja poljoprivrede ugraditi tu opremu koja može pomoći poljoprivrednim proizvodjačima“, rekao je ministar.

Prilikom gostovanja na RTS, Nedimović je govorio i tome da digitalizacija sprečava rasipanje materijala kod navodnjavanja, korišćenja djubriva i semenskog materijala, i dodao da je zbog toga koncept digitalizacije jedan od osnovnih pravaca u kojem će se kretati potezi vlade Srbije u budućem periodu. Prema njegovim rečima, digitalizacija je neophodna za budućnost, jer primena najsavremenije tehnologije pojeftinjuje poljoprivrednu proizvodnju.

Najavio je da će premijerka Srbije Ana Brnabić u utorak posetiti Krivaju kod Bačke Topole u Vojvodini, i tamo otvoriti prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu na kojoj će poljoprivrdnici moći da vide i nauče kako taj koncept funkcioniše.

(Agrosmart, RTS)