banner-image

Hladnoća uzela danak, šteta na kajsiji u Vojvodini i 100 odsto

On je istakao da je rano govoriti o prinosu za ovu godinu, ali da podaci izmrzavanja pupoljaka nekih vrsta pokazuju da je najviše stradala kajsija.

Prema Lukićevim rečima na području centralne Srbije i Čačka došlo je do izmrzavanja 40, 70, 80 procenata kajsija, a na području Vojvodine šteta je negde i do 100 procenata.

Lukić ističe da je u Vojvodini stradao i cvet trešnje, breskve, kruške, kao i vinova loza.

Direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dodaje da ovakve vremenske prilike, ako potraju narednih sedam dana, mogu dovesti do značajnog smanjenja roda breskve, trešnje i višnje, a mogu uticati i na smanjenje prinosa kruške i jabuke.

Institut za voćarstvo, Čačak je državna ustanova (osnivač Vlada Republike Srbije) sa statusom akreditovanog istraživačko-razvojnog instituta i osnovnom delatnošću koja je od posebnog i opšteg društvenog interesa. 

Osnovna delatnost Instituta je naučno-istraživački rad u oblasti biotehničkih nauka, u okviru naučnih disciplina voćarstva, zaštite bilja, tehnologije biljnih proizvoda i prehrambene biotehnologije, u okviru programa i projekata koji obuhvataju uglavnom primenjena i razvojna, i delom osnovna istraživanja kao osnovu za primenjena i razvojna istraživanja.

(Agrosmart, Beta)