banner-image

Stočari u Alibunaru bez državnih podsticaja zbog loših opštinskih propisa

Kada država donosi jedne a loklana samouprava druge, sasvim suprotne odluke, obično najdeblji kraj izvuku građani. Tako će ove godine proći stočari iz jedne od nasiromašnijih i najnerazvijenih opština u Srbiji – Alibunara. Mnogi od njih će, naime, ostati bez podsticaja koje država daje za svinje, ovce, krave…, upravo zbog nelogičnih i iz neobjašnjivih razloga donetih propisa na lokalnom nivou za koje niti mari država, niti opština čini nešto da ih promeni kako bi njeni poljoprivrednici imali isti status kao svi drugi u ovoj zemlji.

Naime, pre par dana Ministarstvo poljoprivrede izmenilo je postojeće pravilnike kojima se regulišu uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla, kao i po košnici pčela. Prema izmenjenom pravilniku može da se ostvari pravo na podsticaje za najmanje tri kvalitetne priplodne krave, za najmanje 30 kvalitetnih priplodnih ovaca ili ovnova, za najmanje deset kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, a na pomoć države ne mogu da računaju ni stočari sa manje od deset kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova. Dakle, postavljeni su rigorozniji uslovi, to jest pomerena je granica za dobijanje podsticaja u stočarstvu.

Stočari u Alibunaru su ovim dodatno pogođeni je im je opština pre dve godine ograničila broj životinja koje mogu da drže u svojim dvorištima i imanjima i sada nemaju pravo na podsticaje. Tako recimo, po novom pravilniku Ministarstva, poljoprivrednik mora da ima najmanje 10 krmača da bi dobio pomoć iz državne kase, a Opština Alibunar mu brani da ih drži toliko. Po odluci Skupštine opštine Alibunar u širem centru Alibunara, Banatskog Karlovca i Vladimirovca nije dozvoljeno držanje domaćih životinja i živine, a u ostalim delovima ovih mesta domaćini mogu da drže po 10 svinja, ovaca ili koza, najviše 5 krava i 60 komada živine.

Iz skupštinskih klupa ne čuje se ni najava moguće promene lošeg lokalnog propisa koji ionako ugrožava egzistenciju mnogih poljoprivrednika. Kada je odluka o držanju životinja donošena, diglo se mnogo prašine – bilo je, naime tvrdnji da je peticija građana, na kojoj je lokalna vlast zasnivala svoju odluku, potpisana naknadno. Takođe, moglo se čuti da su odbornici ovaj propis izglasali u svetlu političke borbe protiv pojedinaca, poljoprivrednika iz opštine koji se javno suprostavljaju vladajućoj strukturi.

Vlast je opravdavala svoj potez izgovorom da odluka o ograničenom držanju ili potpunoj zabrani domaćih životinja neće pogoditi one koji se legalno bave stočarstvom, a objašnjavala je kako je to način da se povede računa o ekologiji.

„Jedan od osnovnih zakona koji moramo da ostvarimo u ovim predpristupnim pregovirima sa EU jeste zakon o zaštiti životne sredine. To je ono to će da nas održi, sačuva ovu planetu, a ujedno i našu opštinu i našu zemlju“, objasnio je tada predsednik opštine Predrag Belić.

Pomenimo, krajem prošle godine Belić je privođen i zadržan je u pritvoru zbog sumnje da je omogućio mahinacije sa državnim poljoprivrednim zemljištem i u svoj džep stavio preko 247.295.928 dinara. Iz pritvora se vratio pravo u fotelju predsednika Alibunara.

S. G.