banner-image

Kažnjeni zbog pokušaja da prevare Ruse u izvozu krušaka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede suspendovalo je osobe koje su dale fitosertifikat firmi zbog koje je Rusija privremeno zabranila uvoz sveže kruške iz Srbije zbog sumnji u kvalitet, rečeno je Insajderu u ovom Ministarstvu.

Istovremeno je privremeno zabranjen i izvoz firmi „Botunjac fruit“ iz Orašja koju je Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije imenovala u dokumentaciji dostavljenoj srpskoj strani.

Još jednu rampu, ovoga puta za krušku iz Srbije, Rusija je podigla 14. februara, zbog sumnje da je reč o reeksportu, odnosno da je uvezena iz trećih zemalja. Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije je navela da je tokom provera uvoza krušaka iz Srbije našla sortu „konferans“ koja nije karakteristična za Srbiju. O tome je obavestila i srpsko Ministarstvo poljoprivrede koje je nakon toga i pokrenulo istragu.

„Istražni postupak je pri kraju, neke podatke smo prikupili i o tome obavestili ruske kolege, takođe smo i od njih tražili dodatne informacije i verujemo da ćemo vrlo brzo na zajedničkom sastanku razrešiti sva pitanja i obezbediti budući nesmetan izvoz krušaka iz Srbije“, kažu u ovom Ministarstvu.

U Ministarstvu, međutim, nisu odgovorili na pitanje da li je reč o reeksportu u koji ruska strana sumnja niti su dali objašnjenje kako je do propusta došlo.

U odgovoru Insajderu oni navode da Uprava za zaštitu bilja vrši kontrolu kojom je obuhvaćena svaka pošiljka koja je upućena u Rusku Federaciju. Tako je ostalo nejasno kako je pošiljka krušaka „sumnjivog porekla“ u takvim okolnostima ipak izvezena iz Srbije, ali krovna nadležnost pripada Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Nije sezona kruške pa nema štete

Iako nije prvi put da postoje sumnje u zloupotrebu Sistema slobodne trgovine sa Rusijom, a svaka sumnja narušava kredibilitet srpskih proizvoda na tom tržištu, u Ministarstvu navode da u ovom slučaju nije bilo posledica za ostale izvoznike, ali ni za državu.

„U ovom trenutku Srbija ne trpi gubitke zbog privremene obustave izvoza kruške u Rusku Federaciju jer je isti završen u decembru prošle godine, a privremena zabrana je uvedena polovinom februara 2018“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Oni navode da su u sprečavanju reeksporta, odnosno nedozvoljene trgovine anagažovane i Uprava carina, Poreska policija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, tužilaštvo i druge službe po potrebi.

„Uprava za zaštitu bilja čini i dodatni napor kroz razvoj unapređenih softverskih aplikacija preko koje se prati način izdavanja fitosertifikata kao i poreklo samih pošiljki odnosno povezanost izvoznika sa proizvođačima iz Srbije“, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Rusima bio sumnjiv i rast količine svežih jabuka iz Srbije

Srbija sa Rusijom ima sporazum o slobodnoj trgovini, koji propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije ne plaća carina kada je namenjena za tržište Rusije, osim ako nije izuzeta iz režima slobodne trgovine.

Dodatni prostor za srpske izvoznike otvoren je 2014. kada je Evropska unija uvela sankcije Rusiji, na šta je Moskva reagovala kontrasankcijama.

S druge strane, kontrola je postala rigoroznija posle uvođenja sankcija zbog stalnog pokušaja reeksporta voća na to tržište preko Srbije iz drugih zemalja. Rusija je u više navrata posumnjala da upravo to rade pojedini srpski izvoznici. Jedan od ozbiljnijih problema javio se oko  svežih jabuka koje su apsolutno dominantne u izvozu voća na rusko tržište. U Privrednoj komori Srbije kažu da gotovo 90 odsto proizvodnje u Srbiji odlazi u izvoz za Rusiju. Nagli rast količine jabuke koja dolazi iz Srbije  na rusko tržište takođe je bio povod za sumnju u reeksport.

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije je u martu 2015. upozorila Srbiju da će uvesti embargo na uvoz jabuka ukoliko za deset dana Rusiji ne objasni otkud joj enormne količine tog voća. Rusija je tada posumnjala da to nisu srpske jabuke već da dolaze iz Evropske unije, za koju važe sankcije Moskve.

Insajder/021