banner-image

Otvorena prva „transparentna“ inkubatorska stanica

U Nemačkoj je otvorena nova inkubatorska stanica koja želi da promoviše transparentnost, ne samo izgledom objekta koji je od stakla i koji forsira prirodnu svetlost, nego i poslovnom politikom koja najavljuje otvorenost prema javnosti.

Inkubatorska stanica Optibrut nalazi se na severozapadu Nemačke, blizu granice sa Holandijom. Počela je sa radom krajem prošle godine, a transparentnost je njen moto i u stvarnom i u figurativnom smislu. Konstruisana je tako da se maksimalno koristi prirodno osvetljenje, pa se i pilići i radnici osećaju bolje jer imaju kontakt sa prirodnim svetlom. Radnici su raspoloženiji, imaju više energije i pažnje, a računi za struju su niži.  Pored staklenih spoljašnjih zidova, napravljeni su koridori od stakla i unutar objekta, tako da oni donose još svetla i omogućavaju i posetiocima da posmatraju proizvodni proces.

Nazivaju je još i „YouTube“ inkubatorska stanica jer će biti prikazani svi proizvodni procesi i svakome će biti omogućeno da ih gleda.

Stanica je nastala kao zajednički projekat dva holandska stručnjaka – Hansa Groot Koerkampa i Klasa Knola koji se dugo bave stočarskom proizvodnjom.  Partner im je firma Bright Building koja forsira upotrebu prirodnog svetla u arhitektonskom dizajnu. Uprkos svom modernom, futurističkom izgledu, troškovi gradnje ove inkubatorske stanice bili su niski jer se koriste standardne komponente, samo je dizajn nešto drugačiji.

Inkubatorska stanica Optibrut biće prva potpuno transparentna stanica u Evropi. Jednodnevni pilići u ovoj  stanici odmah po leženju dobijaju svetlo, hranu i vodu, čime se postiže bolji razvoj imunog sistema i bolji start pilića.

Izvor:Zivinarstvo