banner-image

U voćnjacima samo neznatne štete od mraza

Hladan talas, sneg i mraz, uplašili su voćare u zapadnoj Srbiji. Međutim, kako ističe direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić, ovakvi vremenski uslovi nisu nimalo neuobičajeni za ovaj period godine i oštećenja na voćkama za sad nisu velika.

– Neke rane sorte voćaka su krenule sa vegetacijom i kod njih će biti izvesnog oštećenja. Međutim za najkomercijalniju vrstu koštićavih voćaka, šljivu, nema nikakav stepen oštećenja, zato što vegetacija nije ni krenula i pupoljci su u fazi mirovanja. Kada je u pitanju kajsija, veoma niske temperature koje su pre par dana zadesile Srbiju su dovele do delimičnog oštećenja prvenstveno ranih sorti koje nisu komercijalno značajne. Kod jabuke i kruške, nema nikakvih oštećenja, naveo je Lukić.

Po dosadašnjim procenama, rod ne bi trebalo da bude umanjen, ali sve zavisi od vremenskih uslova i temperatura u narednom periodu.

Aleksandar Leposavić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo, u izjavi za Glas zapadne Srbije istakao je stanje u malinjacima širom zapadne Srbije šerenoliko, u zavisnosti u kakvom stanju su ušli u period zimskog mirovanja.

– Šteta je naneta onim malinjacima koji su pre krenuli u fazu listanja, ali tih malinjaka nema mnogo. Trenutne temperature ne utiču mnogo na smrzavanje biljaka, ali ovakvi vremenski uslovi pogoduju razvoju štetočina, pa proizvođači moraju biti spremni na pojavu velikog broja bakterioza, tako da će morati biti ažurni i upotrobljavati veliki broj zaštitnih sredstava”, izjavio je Leposavić.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina povećavaju se površine pod malinjacima, a smanjuje se prinos što je posledica većeg broja razloga.

Izvor:Dnevnik