banner-image

Stočari zahtevaju istragu povodom zaraze svinja

Prema zvaničnim podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, u Stanišiću i Riđici, selima somborskog atara koja su zbog toga proglašena za područja zaražena bruzelozom, prošle i ove godine nadležni veterinarski inspektor je izdao rešenja o uništenju stotinu životinja u nekoliko desetina tamošnjih dvorišta.

Iako svesni šta ova epidemija predstavlja, vlasnici životinja koje su proglašene za zaražene brucelozom su duboko nezadovoljni načinom na koji se uzorkovala krv suspektnih svinja, rezultatima analize, kao i onome što je usledilo, pa je u sredu uveče u Stanišiću održan zajednički sastanak oko 40 nezadovoljnih stočara iz ova dva sela, kojem i pored najava dolaska, nije prisustvovao niko iz nadležnih državnih ustanova i institucija.

Primedbi je mnogo, od onih da je u pojedinim slučejavima krv životinja  uzorkovana nesterilisanom iglom i da su nakon ubijanja lešine navodno zaraženih životinja satima ležale neobezbeđene u dvorištima čekajući dolazak radnika somborske Veterinarske ustanove „Proteinka“ da ih uklone, do toga da je u dva testiranja jedna te ista životinja prvo bila detektovana kao bolesna, da bi tri dana kasnije analiza nadležnog somborskog Veterinarskog specijalističkog instituta pokazala da je svinja u stvari zdrava.

Ipak, dve su temeljne primedbe ovdašnjih domaćina.

– Kao prvo, nisu uzorkovane dve epruvete krvi iste životinje, kako to propisuje zakonsko pravilo u ovakvim slučajevima – kaže Oto Olah, jedan od nezadovoljnih stočara koji u Stanišiću ima porodičnu farmu za uzgoj svinja. – Pored toga, pošto propisi nalažu dve vrste analize uzorkovane krvi, sumnju nam budi činjenica što naš somborski Veterinarski specijalistički institut nije akreditovan za neophodan „Elisa“ test, što jasno stoji u fusnoti rešenja koja nam je uručivao veterinarski inspektor. Kako je moguće da na osnovu analize neakreditovane ustanove za ovu vrstu testiranja bude naređeno uništenje tolikog broja svinja u naša dva sela?

Burni sastanak dela domaćina i farmera Riđice i Stanišića rezultirao je potpisivanjem zahteva za sprovođenje istrage i krivičnom prijavom koja će biti dostavljena javnom tužilaštvu u Somboru, ali ostaju nedoumice i kada je u pitanju zdravlje ne samo ostalih vrsta stoke u dvorištima ovih sela, već i samih žitelja.

– Sam sam u dva navrata zvao da mi testiraju tovljenike, za ukupno četiri je utvrđeno  da su zaraženi, pa su i ubijeni. Kako imam troje dece i potpuno je normalno da sam bio zabrinut za njihovo, pa i naše, zdravlje, po savetu veterinarske inspektorke otišao sam da se testiramo u somborski Zavod za zaštitu zdravlja sa rešenjem da mi je dvorište zaraženo brucelozom, ali tamo jednostavno nisu znali šta će sa nama, pa provera nije ni urađena – nije bez zebnje za svoje najbliže Ognjen Ognjenović.

Mada su nakon ovog, ali i drugih svedočenja domaćini Stanišića i Riđice ostali bez konkretnog dogovora, iz Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede zvanično je odgovoreno pojedinim medijima da su sve analize obavljene u za to nadležnim ustanovama kao i da su sve potonje mere preduzete povodom ovog slučaja potpuno u skladu sa zakonskim odredbama i pravilnicima.

Izvor:Dnevnik