banner-image

Danci dižu ogradu na nemačkoj granici zbog svinjske kuge

Danska je u četvrtak objavila da će izgraditi 70 kilometara dugu ogradu na nemačkoj granici radi obrane od divljih svinja koje mogu da prenesu smrtonosnu infekciju afričke svinjske gripe na farme i da ugroze svinjogojsku industriju u zemlji.

Premda u zemlji nije zabeležen nijedan slučaj, širenje bolesti u istočnoj Europi izazvalo je zabrinutost u zemlji koja izvozom svinja zaradi 5,5 milijardi dolara na godinu.

Virus, koji izaziva afričku svinjsku gripu, bezopasan je za ljude i ostale životinje, ali za divlje svinje i farme svinja bolest je smrtonosna u gotovo svim slučajevima u period od 10 dana.

Ako bi bolest izbila u Danskoj, prekinuli bi se na neko vreme svi izvozi neevropskim zemljama, dok bi za druge članice EU-a bio blokiran samo izvoz iz pogođenog područja u Danskoj, rekla je vlada.

Bolest postoji u Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Estoniji, Latviji i Litvaniji i nedavno se približila Danskoj, prema vladinim podacima.

Sporazum u četvrtak između vlade i njenog saveznika Danske narodne stranke, koja zajedno drži parlamentarnu većinu, takođe uključuje veće kazne za ilegalne uvoze hrane i propuste u ispravnom čišćenju vozila za prevoz životinja.