banner-image

Tri miliona evra za fabriku meda u Kanjiži

Izgradnja fabrike za preradu meda sa pratećim logističkim centrom u toku je u preduzeću “Tisakoop” DOO iz Kanjiže, u vrednosti oko tri miliona evra, zahvaljujući finansijskoj podršci posredstvom Fondacije “Prosperitati” iz paketa podrške Vlade Mađarske.

Kapacitet fabrike je 1.000 tona godišnje, a med će se obezbeđivati u kooperaciji sa vojvođanskim pčelarima.  

Izgradnja proizvodnog pogona za preradu meda je značajan razvojni korak firme “Tisakoop”, koja se već 28 godina uspešno bavi trgovinom, pre svega uvozom delikatesnih prehrambenih proizvoda iz Mađarske i izvozom naših proizvoda na inostrano tržište.

Novi pogon za ovogodišnju pčelarsku sezonu

Zamenik direktora “Tisakoopa” Karolj Kermeci najavljuje da će novi pogon biti u funkciji već u maju, za ovogodišnju pčelarsku sezonu i prema njegovim rečima biće to novi izazov za ovu firmu koja srpsko tržište snabdeva prehrambenim proizvodima iz Mađarske.

– Predviđeno je da se u pogonu za preradu meda otvori 20 novih radnih mesta, možda i više, a biće više posla i za pčelare – kaže Kermeci. – Imaćemo potebu za upošljavanjem kvalifikovane radnika u proizvodnom pogonu, laboratoriji i drugim organizacionim delovima preduzeća. U pitanju je investicija koja omogućava razvijanje dugoročne saradnje sa pčelarima iz Vojvodine i siguran plasman meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Novi objekat za preradu meda i proširenje logističkog centra je površine 750 kvadratnih metara, a naslanja se na postojeći logistički centar ove firme iz koga se distribuira roba iz Mađarske u trgovine širom Srbije i snabdevaju “Hungarikum centri” ove firme.    

 

Oko 500 pčelara zainteresovano za saradnju

Menadžer za otkup meda u “Tisakoopu” Jožef Domorad ističe da nije u pitanju samo ova investicija nego i dugoročna saradnja sa pčelarima, za šta su, ističe, pčelari iz regiona Potisja i drugih vojvođanskih mesta do sada pokazali veliku zainteresovanost.

Za početak rada slatke fabrike za preradu meda u “Tisakoopu” kažu da je prvenstvena orijentacija na saradnja sa vojvođanskim pčelarima, ali napominju da ima mogućnosti i za saradnju sa pčelarima iz drugih krajeva Srbije.

– Dugoročnu saradnju sa pčelarima nameravamo da radimo na drugačiji način, sklapanjem ugovora o saradnji čijom realizacijom će korist biti obostrana. Već imamo skoro 200 pčelara sa kojima konkretizujemo saradnju, a ostvarili smo kontakte sa još 500 koji su fazi razmišljanja. Pored otkupa i prerade meda saradnja će se ogledati još u snabdevanju pčelara ambalažom za skladištenje meda i drugih materijala koji su im neophodni za održavanje i razvoj pčelinjaka. Oni to neće morati da plate odmah prilikom isporuke nego kompenzacijom prilikom isporuke meda. Takođe smo preuzeli obavezu za organizovanje obuke pčelara – objašnjava Jožef Domorad. 

U “Tisakoopu” smatraju da je ulaganje u fabriku za preradu meda i dugoročna saradnja sa pčelarima značajan doprinos za unapređenje i razvoj pčelarstva u Vojvodini.

 

 – Smatramo da u pčelarstvu, proizvodnji i preradi meda ima potencijala, što pokazuju naša istraživanja koja smo vršili na inostranim tržištima. Otkupljeni med prvenstveno želimo da plasiramo na inostranom tržištu, oko 80 odsto, a samo jedna patina biće namenjena je domaćem tržištu u Srbiji. Znamo da je Evropa, uvoznik meda, jer je praktično potrošnja veća nego što se proizvodi. Isto tako računamo i na tržišta Delakog Istoka na neke druge zemlje gde se to isplati. Znamo da se u Vojvodini proizvodi med dobrog kvaliteta, što su potvrdile analize raznog meda koje smo radili u inostranim laboratorijama. Normalno je da kvalitetan med ima cenu, a što se tiče perspektive, nije samo u pitanju med nego i drugi proizvodi iz pčelarstva, koji se isto tako mogu plasirati na tržištu – naglašava Domorad.

Irena Nađ