banner-image

Agrosmart predstavio treću meru IPARD-a, preradu voća, povrća, mesa i mleka

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart održao je juče u Irigu 21. seminar o IPARD program kojem su prisustvovali poljoprivrednici, privrednici, predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, bankari, kosultanti i stručnjaci iz oblasti tehnologije.

Eksperti Agrosmarta Dejan Serdar i Slobodan Teofanov predstavili su IPARD program, s posebnim osvrtom na novi, treći javni poziv, koji se odnosi na preradu voća, povrća, mesa i mleka, a koji bi prema našim informacijama trebalo da bude objavljen početkom idućeg meseca.  

Na ovom konkursu mikro, mala i srednja preduzeća, kao i zadruge, moći će da dobiju bezmalo 10 miliona evra, a najveći pojedinačni povraćaj za korisnika iznosiće do dva miliona evra, koliko će iz evropske kase moći da dobiju prerađivači mleka.

Stručnjaci Agrosmarta objasnili su koji su uslovi za konkurisanje na IPARD javnim pozivima, kakva je procedura i na koji način se najbolje mogu obaviti pripremne radnje a potom I realizacija projekta. Naglašeno je da je suština IPARD-a potpuna primena nacionalnih standarda i funkcionisanje gazdinstava u Srbiji po standardima EU, na čemu bi trebalo da se temelji poslovanje svakog poljoprivrednog domaćinstva u našoj zemlji, što bi pak dovelo do unapređenja njihove konkurentnosti.

-Svakako, izazov za poljoprivrednike  je prilagođavanje gazdinstava potrebnim standardima. Tome će doprineti  IPARD koji  je, osim toga što donosi finansijsku podršku od 175 miliona evra, značajan i zato što bezuslovno traži poštovanje nacionalnog zakonodavstva, a ono je nejvećim delom usklađeno sa evropskim – naglasio je Slobodan Teofanov, ekspert Info centra za ruralni razvoj Agrosmart i  konsultant agencije Smart IPARD iz Novog Sada.

Doneli smo propise kada je reč o zaštiti životne sredine, dobrobiti životinja, odlaganju otpada,  zaštiti bilj i ako ih gazdinstva koja ispunjavaju osnovne uslove za učešće na IPARD-u budu poštovala, neće biti prepreke za dobijanje bespovratne pomoći iz EU koja će im omogućiti povećanje konkurentnosti i unepređenje poslovanja, poručio je Teofanov.

Info centar za ruralni razvoj Agrosmart je u protekloj i ovoj godini organizovao radionice i seminare u kojima je učestvovalo preko 300 poljoprivrednika, predstavnika poljoprivrednih firmi, lokalnih samouprava, konsultantskih i finansijskih kuća…

M. L.