banner-image

Najbolja EU praksa organske proizvodnje stiže u Srbiju, BiH i Moldaviju

Proizvođači organske hrane i predstavnici medija iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Moldavije učestvuju na stručnom skupu u Mađarskoj, u mestu Tata, u okviru međunarodnog projekta koji za cilj ima osnaživanje mladih poljoprivrednika, organskih proizvođača u ove tri zemlje, kroz sticanje novih znanja i prenošenje evropskih iskustava.

Domaćin ovog skupa je mađarska organizacija Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation, koja je partner Centru za organsku proizvodnju Seleča, nosiocu međunarodnog projekta „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“.

Reč je o treningu za savetnike u organskoj proizvodnji, trećem po redu u okviru ovog projekta, nakon kojeg će predstavnici organizacija iz BiH, Srbije i Moldavije moći da edukuju mlade poljoprivrednike, upute ih u evropsko zakonodavstvo u ovoj oblasti i podstaknu na bavljenje organskom proizvodnjom, kao jednom od mogućnosti za razvoj ruarlnih sredina i stvaranje boljih uslova za život mladih u njima.

Stručnom skupu u okviru projekta koji finansira Višegradki fond, prisustvuju i predstavnici medija – RTV-a, lista „Poljoprivrednik“ i portala „Poljopartner“. Naime, jedan od ciljeva projekta je i edukacija medija u ovoj oblasti.

Novinari i savetnici za organsku proizvodnju iz Srbije, Moldavije i BiH imaju priliku da se u teoretskom delu skupa upoznaju sa opštim i specifičnim zakonskim okvirom koji se odnosi na ovu vrstu poljoprivrede u EU, principima proizvodnje, trgovini ovim proizvodima, dopuštenim i nedozvoljenim tehnologijama i inputima, ekološkom aspektu i očuvanju zemljišta… Takođe, na brojnim farmama na kojima se proizvodi organsko voće, povrće, meso, mleko i prerađevine, žitarice i drugi poljoprivredni proizvodi, mogu da vide kako se legislativa, tehnologija, inovacije i naučna saznanja sprovode u praksi. Sve to sutra će preneti mladim poljoprivrednicima koji se bave ili žele da se bave organskom proizvodnjom.

U projektu „Socijalno uključivanje i osnaživanje mladih kroz podršku razvoju centra za učenje u organskoj proizvodnji“ pored Centra za organsku proizvodnju Selenča, učestvuju i Regionalna razvojna agencija Senec Pezinok iz Slovačke (Regional Development Agency Senec Pezinok – RDA SP), Asocijacija regionalnih brendova iz Češke (Association of regional brands – ARB), Savez udruženja organskih proizvođača FBiH iz Bosne i Hercegovine (Federation of Associations of organic producers FB&H – FAOP),  Nacionalna agencija za ruralni razvoj iz Moldavije (National Agency for Rural Development, te Raba-Duna-Vag, evropska grupa za teritorijalnu saradnju iz Mađarske (Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation – RDV EGTC).

S. G.