banner-image

Okrugli sto: Potrebno adekvatno reagovanje u oblasti upravljanja otpadom

Ideja ovog sastanka stručnjaka iz oblasti upravljanja otpadom i poslodavaca bila je da se ponude informacije o pravima, obavezama i sankcijama iz ove oblasti, a sve to s obzirom na dešavanja u prethodna dva ili tri meseca, kada je identifikovanje više lokacija na kojima je nelegalno deponovan opasan otpad u Vojvodini.

Savetnik direktora u firmi „Eko Hemik“ iz Novog Sada Vladimir Babić objasnio je da je zakonska regulativa u Srbiji vezana za upravljanje opasnim otpadom pozitivna, da je jednostavna za primenu, a nadzor i kontrola kretanja opasnog otpada je transparentna, jer poslodavac mora da ga najavi. Sve to se radi uz pomoć aplikacije koja je dostupna na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine sepa.gov.rs. Prema njegovim rečima, primenu Zakona o opasnim otpadima i postojećih 14.000 strana raznih ostalih propisa – koči „nedostatak novca“, pošto je oblast zaštite životne sredine skupa.

Kako je rekao, sva dešavanja od novembra meseca, sa tonama opasnog otpada pronadjenog na lokacijama u Srbiji i Vojvodini, bila su „za očekivati“, i nisu posledica „istorijskog otpada od pre 20 ili 30 godina“. „Sve je to posledica delovanja proizvodjača otpada i operatera koji se bave otpadom u poslednje dve ili tri godine, od kada važeći zakon već postoji. Sve je to uredno prijavljeno i dostupno bilo nadležnima, jer proizvodjač otpada mora da najavi kretanje opasnog otpada državi 48 sati pre planiranog kretanja, pa inspekcijski i nadležni organi imaju uvid“, objasnio je Babić.

Prema informacijama koje ima, svaka pronadjena tona opasnog otpada u proteklim mesecima, više puta je uredno najavljivana, ali je bilo evidentno da operater nije imao odgovarajuću dozvolu, a proizvodjači su napravili grešku što su njemu poverili to kretanje i dozvolu nisu proverili. „Operater koji se poziva na odgovornost je imao dozvolu za tretman mobilnim postrojenjem, i tu nema kretanja, jer to postrojenje radi na lokaciji. Ne može mobilno postrojenje da bude operater za kretanje, ali je ipak uredno prošlo najave, više inspekcijskih nadora i postoje zapisnici o inspekcijskim nadzorima u kojima su napisani hvalospevi, i tako odjednom imamo stotine tona otpada koji nije tretiran na adekvatan način“, rekao je Babić.

On je kazao da će Zakon o upravljanju otpadom morati da prodje izmene i dopune u skorije vreme, jer sadašnji propisuje veliku odgovornost vlasniku otpada, ali ona „nije produžena“. „Krivi su proizvodjači otpada, jer moraju da se uvere u ispravnost dozvole koju ima operater kome se otpad predaje i mora postojati produžena odgovornost“, rekao je Babić.

Prema njegovom mišljenju, u Srbiji ima dovoljno postrojenja za fizičko hemijski tretman opasnog otpada, ali je novac veliki problem. „Ako nemate novca nećete rešiti problem opasnog otpada, jer zaštita životne sredine košta. Proizvodjači moraju da se interesuju, edukuju i da bolje finansijski planiraju te procese“, rekao je on.

Dodao je da zbog loše finansijske situacije i sami operateri opasnog otpada moraju „da se dovijaju na razne načine da urade sve kako treba“, a da to bude u skladu sa niskom i nedovoljnom platežnom moći tržišta u Srbiji. „Neće biti da je u pomenutim slučajevima kriv operater, a da nije kriva država i inspekcijski nadzor. Krivi smo i zato što ne razumemo, ne znamo problematiku, a udar na budžete je doprineo da nas baš nešto i ne interesuje“, dodao je Babić.

Iz Unije poslodavaca Vojvodine rekli su da su na sastanak pozvali i predstavnike nadležnih institucija, inspekcija i pokrajinskih organa, ali da se niko od njih nije odazvao pozivu.

(Agrosmart)