banner-image

Indijska kompanija "Tafe" kupila IMT

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je još 30. septembra 2017. godine da je za IMT zaintresovana indijska kompanija „Tafe“, a ona je bila i jedini prijavljeni ponuđač na današnjem javnom nadmetanju.

Kako je najavljeno, kupoprodajni ugovor će biti potpisan u roku od tri dana, a predstavnici kompanije „Tafe“, rekli su novinarima da bi prvi traktor mogao bi da bude proizveden u roku od 12 meseci, te da će najverovatnije nositi ime „IMT“.

Kompanija „Tafe“ je kupovinom stekla pravo na intelektualnu svojinu IMT-a koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava kao i nekretnine u Jarkovcu. Zamenik direktora Tafe za evropsko tržiste Kamal Ahuđa rekao je novinarima da Tafe koristi tehnologiju fergusons koju ima i IMT od 1957. godine. Namera je da se oživi brend uz ferguson tehnologiju i kooperante u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji kako bi što veći deo traktora bio proizveden, a ne samo sklopljen u Srbiji.

Ahuđa je naveo da dugoročno planira da kompanija dostigne 50 odsto domaćeg udela u proizvodu, a postoje i planovi za širenje tržišta u Rusiju i druge zemlje sa kojima Srbija ima strateške ugovore. Prema njegovim rečima, cilj je da u prvih pet godina proizvodnja skoči na oko 5.000 traktora, koji će biti namenjeni za srpsko tržiste, a kasnije će se razmišljati o proširenju na tržišta bivših jugoslovenskih republika, Poljske i eventualno Mađarske i Rumunije.

Za sada se ne zna gde će biti smeštena proizvodnja, odnosno nova zgrada IMT, ali su novi vlasnici naglasili da ona neće biti u Beogradu. Kao jedan od potencijalnih objekata navodi se Jarkovac, ali se dodaje da to „neće biti jedini izgrađeni objekat u Srbiji“. Osim toga, „Tafe“ pregovara o saradnji sa dve ili tri domaće firme.

„Kad sa njima napravimo ugovor videćemo tačno što se tiče lokacije i sume novca koja će da se uloži. Potrebni su novi pogoni, tehnologija se promenila, proizvodnja je danas drugačija nego za vreme IMT“, rekao je Ahuđa, a prenela je Politika.

Tafe je deo Amalgations Group koja ima godišnji promet od 2,5 milijardi dolara, treći je po veličini proizvođač traktora na svetu i bio je povezan sa IMT – om više desetina godina.

IMT je u stečaju od 2015. godine kada je ta fabrika imala dug od 186 miliona evra i zapošljavala 360 radnika. Inače, IMT je krajem osamdesetih godina prošlog veka proizvodila godišnje čak 40.000 traktora, dok je pred samo gašenje proizvodnje ona iznosila svega 600.

Fabrika IMT-a se nalazi na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu u Bloku 63 i na devet hektara u Dobanovcima. Portal Insajder.net preneo je da su razloge za guranje IMT-a u stečaj i prekid proizvodnje, mnogi videli u činjenici da „potencijalni kupci nisu želeli da sklapaju traktore, već su se interesovali za prenamenu industrijskog zemljišta u građevinsko“, kako bi se na tom mestu gradile stambene zagrade.

Novosti su u septembru 2017. prenele da bi na prostoru gde se nalazio IMT u Bloku 64, za najmanje dve godine, mogla da počne izgradnja gigantskog stambeno-poslovnog kompleksa. Kako je tada navedeno, preduslov za prenamenu industrijskog u građevinsko zemljište je donošenje plana detaljne regulacije. Osim 41 hektara, koji je pripadao fabrici, plan će pokriti dodatna 33 hektara, koja se nalaze između proizvodnih pogona i „Erport sitija“.

Novosti dodaju da se prenamena zemljišta „ne kosi se sa namerom tri indijske firme da ožive ugašeni industrijski gigant“, jer ukoliko se sklopi dogovor sa zainteresovanim azijskim kompanijama, proizvodnja bi svakako bila preseljena na drugu, pogodniju lokaciju.

(Agrosmart, Politika, mediji)