banner-image

Kina povećala carinu na američku svinjetinu, voće i druge proizvode

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da odgovara na povećanje američkih taksi na uvozni čelik i aluminijum koje su stupile na snagu 23. marta, ali tek predstoje druge moguće uzvratne mere posle Trampovog odobrenja da se uvedu carine na kineski uvoz u vrednosti od 50 milijardi dolara zbog spora s Kinom oko tehnologije, navodi Asošejted pres.

Spor s taksama je eskalirao posle dugotrajnih tenzija izmedju Vašingtona i Pekinga zbog ogromnog trgovinskog suficita Kine prema SAD i njene politike oko tehnologije, industrijskog razvoja i pristupa svojoj privredi za strane kompanije.

Analitičari ocenjuju da će prvobitne posledice biti ograničene, ali investitori strahuju da bi globalni oporavak mogao biti poljuljan ako druge zemlje podignu namete na uvoz. Ti strahovi su se ranije već negativno odrazili na finansijska tržišta.

Japanski berzanski indeks Nikei 225 pao je danas 0,3 odsto, južnokorejski Kospi 0,1 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks pao 0,2 odsto. Fjučrsi na Vol stritu ukazuju na pad na početku trgovanja. Berze u Hong Kongu, Australiji i Evropi su većinom zatvorene zbog Uskrsa po gregorijanskom kalendaru.

Kina je duže vreme suočena s kritikama iz SAD i Evropske unije da otežava pristup svom tržištu uprkos obećanjima o slobodnoj trgovini, kao i da preplavljuje svetska tržišta čelikom i aluminijumom koji su jeftiniji zbog državnih subvencija. EU i Japan su medjutim kritikovali Trampove poteze o taksama.

Počevši od danas Kina je podigla takse na američku svinjetinu, reciklirani aluminijum i druge proizvode za 25 odsto, navelo je ministarstvo finansija. Takse od 15 odsto uvedene su na jabuke, bademe i još neku robu.

Kinesko ministarstvo je navelo da podizanje taksi „ozbiljno šteti“ kineskim interesima i da se Kina zalaže za „multilateralni trgovinski sistem“, ali da je je uzvratno podizanje nameta „odgovarajuća mera“.

Potez Pekinga je usmeren na poljoprivredne oblasti u SAD u kojima je Tramp većinom odneo pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine.

Američki poljoprivrednici izvoze u Kinu robu u vrednost od skoro 20 milijardi dolara, od čega na svinjetinu odlazi 1,1 milijarda dolara, čime je Kina treće tržište za svinjsko meso iz SAD.

Vašington je iz taksi na čeliki i aluminijum privremeno izuzeo EU, Kanadu, Meksiko, Južnu Koreju i neke druge zemlje. EU je zapretila da može uzvratiti nametima na američku robu, medju kojima su burbon, kikiriki puter i farmerke.

Očekuje se da Kina tek odgovori na Trampovu odluku o mogućem podizanju drugih taksi zbog navoda da kineske kompanije kradu tehnologiju ili da Kina pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju. Trampova adminstracija predlaže takse od 25 odsto na kineske proizvode iz svemirske, informacione i komunikacione tehnologije, kao i na mašine.

(Beta)