banner-image

Ovo je gazdarica IMT-a: Mallika Srinivasan

Gospođa Srinivasan je član Izvršnog odbora poslovne škole Hyderabad u Indiji, član Upravnog odbora Indijskog instituta za tehnologiju Chennai i Instituta za menadžment Bharathidasan u Trichy.  U Upravnom odboru je AGCO korporacije iz SAD, kao i TATA Steel Limited i TATA Global Beverages.

Tokom svoje posete međunarodnom sajmu hrane u Indiji, ministar poljoprivrede, šumarstva I vodoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, sreo se između ostalog sa rukovodstvom TAFE-a, koje je predvodila gospođa Mallika Srinivasan, kao i sa predstavnicima Mahindre.

Poznata je kao filantrop i u Indiji osigurava razvoj obrazovanih i zdravstvenih ustanova.

Tafe i njene podkompanije ne proizvode samo traktore. Bave se takođe i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom, među kojima su i kombajni, zatim dizel motorima, plastikom, zupčanicima, baterijama, hidrauličnim pumpama, cilindrima, a imaju i plantaže i prodaju franšizama.

Od proizvodnje samo jednog traktora 1961. godine, TAFE je danas došao do toga da ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, 12 hiljada zaposlenih i godišnji obrt od 2,5 milijarde USD. Godišnje je Srbija uvozila 300 do 400 traktora od Tafe-a.

Prema informacija do kojih je dosao AgrBiznis magazin, proizvodnja traktora biće stacionirana u selu Jarkovac, nedaleko od Sečnja, gde je nekada bila fabrika prikolica. Za početak proizvodnje indijcima neće trebati mnogo vremena i očekuje se već početkom godine da će početi da silaze prvi traktori sa linije. Planira se investicija vredna 10 miliona evra, a očekuje se i proizvodnja oko 4.000 traktora godišnje.

Inače, Indija je najmnogoljudnija zemlja sveta, sa 1,26 milijardi stanovnika. U Srbiji ovu zemlju predstavlja njena Ekselencija Narinder Chauhan koja je takođe zaslužna za širenje saradnje između Srbije i Indije. Prošle godine ovu zemlju posetila je i državno – privredna delegacija, a gospođa Chauhan postala je počasni član Agropress-a (Udruženje novinara za poljoprivredu).

(Agropress)